IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei спадна след серията колебливи отчети и покачването на йената

Пониженията в Токио се открояваха на фона на скромните движения на повечето други пазари в региона

10:48 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei спадна след серията колебливи отчети и покачването на йената

Японските пазари отбелязаха сериозно отстъпление в последния ден на седмицата, прекъсвайки серията от пет последователни седмици на растеж.

Основният индекс в страната Nikkei Stock Average приключи деня с понижение от 3%. По този начин индикаторът изгуби близо 3,2 на сто на седмична база.

Акциите на някои от водещите износители станаха обект на масирани разпродажби, след като тази сутрин йената поскъпна с близо половин процент спрямо щатския долар.

Пазарната оценка на Advantest Corp. се смъкна с 9,7%, след като технологичната компания отчете в четвъртък нетна загуба на годишна база.

Автомобилният производител Nissan изгуби 1,4% въпреки 14-процентовия ръст на печалбата за периода април-юни. Друг от големите производители на моторни превозни средства в страната - Suzuki Motor Corp., отстъпи с 2,2% въпреки оптимистичните резултати на подразделението в Индия.

Отстъпления отбелязаха и компаниите от банковия сектор в страната. Сред големите губещи бяха Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. с понижение от 3,9% и Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - с 4,7 на сто. Спад отчетоха и ценните книжа на Mizuho Financial Group Inc., които приключиха петъчната сесия надолу с 2,8%.

По-рано през деня бяха публикувани официалните правителствени данни за инфлацията на потребителските цени в Япония. Резултатът от 0,4% през юни е най-високият от ноември 2008 г. насам. Анализатори виждат в това ясен сигнал, че ефектите от безпрецедентните монетарни стимули в страната започват да дават резултат.

Пониженията в Токио се открояваха на фона на скромните движения на повечето други пазари в региона. Малко преди края на търговията в Хонконг основният бенчмарк Hang Seng се покачва минимално с 0,1%. В Южна Корея Kospi приключи също с минимален растеж от 0,06%, докато австралийският S&P/ASX 200 напредна с 0,2 на сто.

Акциите на листнатия на борсата в Сеул технологичен гигант Samsung Electronics Со. отстъпиха с 0,9%. Въпреки че най-големият производител на чипове в света отчете впечатляващ 50-процентен ръст на печалбата през второто тримесечие, данните показаха известни признаци на забавяне на растежа в приходите, които отдръпнаха инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още