IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси отстъпиха след поредица слаби отчети

Понижението на китайските пазари дойде на фона на новите мерки на Пекин за стимулиране на икономиката

15:15 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси отстъпиха след поредица слаби отчети

Азиатските фондови пазари отбелязваха отстъпления в четвъртък. За спадовете допринесоха акциите на големи компании като Canon Inc. и Sands China Ltd., които поевтиняха след оповестяването на финансовите им резултати за приключилото на 30-ти юни тримесечие, пише MarketWatch.

Японският бенчмарк Nikkei Stock Average спадна с 1,1%. В Южна Корея Kospi се смъкна с 0,1 на сто, докато австралийският S&P/ASX 200 приключи без изменение.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,6%, а в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,3%. Техният спад дойде, след като Пекин представи новите си мерки за стимулиране на икономиката късно в сряда, в това число намаляване на данъците за малкия бизнес и увеличаване на инвестициите в железопътния транспорт.

"Пакетът с мерки е доста малък по размер. Китай не се стреми да даде тласък на растежа, а просто да го стабилизира, за да изпълни своята 7,5-процентна цел за растеж през тази година", заяви Алан вон Мерен, главен анализатор в Danske Bank.

Икономистът за Китай в Bank of America Merrill Lynch Тинг Лу отбеляза, че обявените в сряда мерки ще имат "ограничено пряко отражение" върху икономиката в краткосрочен план, но ще спомогнат за увеличаване на доверието чрез сигнал към пазарите, че сегашното ръководство "се грижи за растежа чрез въвеждане на разумни мерки".

Акциите на Canon Inc. ce сринаxa c 5,4%, след като компанията намали перспективата си за цялата финансова година, въпреки отчетения пред второто тримесечие ръст на печалбата. Междувременно ценните книжа на конкурентния производител на фотоапарати Nikon Corp. също се смъкнаха – с 4,7 на сто.

Слабите резултати на американския производител на строително оборудване Caterpillar Inc. повлияха и на японските компании от бранша. Komatsu Ltd. изгуби 2,4%, докато ценните книжа на Hitachi Construction Machinery Со. поевтиняха с 2,3%.

Спадът на цената на златото с 1,1% в рамките на вчерашната търговия понижи доверието на инвеститорите в редица компании в региона. Zijin Mining Group Со. отстъпи и в Хонконг, и в Шанхай – съответно с 2,8% и с 1,2 на сто. В Сеул Korea Zinc Co. се смъкна с 0,9%, докато ценните книжа на Sumitomo Metal Mining Со. поевтиняха с 2,4% в Токио.

Акциите на Newcrest Mining Ltd. поевтиняха с 1,3% в Сидни, въпреки че компанията обяви, че производството на злато и мед е нараснало през второто тримесечие, съответно с 25% и 20 на сто.

След оповестяването на плановете на китайските управляващи да инвестират в железопътния транспорт ценните книжа на компаниите от бранша отбелязаха повишения. China Railway Construction Corp. се изкачи с 2,5%, а CSR Corp. добави 2,4% в Хонконг. Акциите на двете компании на борсата в Шанхай също скочиха – съответно с 2,9% и с 3,1 на сто.

Акциите на втория по големина в света производител на чипове SK Hynix поскъпнаха с 0,2% на борсата в Сеул, след като оперативната печалба на компанията за второто тримесечие достигна рекордно равнище, нахвърляйки чувствително прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още