IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси търсеха посока след негативните данни от Китай

Акциите на няколко технологични компании от региона отбелязаха ръстове след по-добрите от очакваното продажби на гиганта Аррle

12:45 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси търсеха посока след негативните данни от Китай

Фондовите пазари в Китай отчетоха колеблива сесия в сряда на фона на по-слабите от очакваното данни за производствената активност в страната, която спадна до 11-месечно дъно. Ръстът на йената спрямо долара пък повлия негативно върху японските акции.

Индексът Shanghai Composite падна с 0,5 на сто, след като изготвяният от Markit и HSBC PMI индекс за производствения сектор в Китай записа спад до 47,7 пункта през юли спрямо 48,2 пункта месец по-рано. В Хонконг Hang Seng пък отбеляза ръст от 0,3% след волатилна следобедна търговия.

И двата пазара започнаха търговията в сряда с понижения на фона на очакванията, че китайските власти вероятно ще се намесят в подкрепа на икономиката. Държавните медии съобщиха по-рано тази седмица, че Пекин няма да толерира икономически растеж под 7 на сто.

"С оглед забавянето на икономическата активност ние очакваме още сигнали от различни правителствени институции през следващите седмици, които да подкрепят растежа", каза Дзиен Чан, главен икономист в Barclays в Китай.

Акциите на Shares of China Minsheng Banking Corp. изгубиха 2%, Jiangxi Copper Co. отстъпиха с 4,4%, докато Poly Real Estate Group Co. изгубиха 3,1 в Шанхай.

Междувременно в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,3% след две поредни сесии на растеж. В Тайван бенчмаркът Taiex падна с 0,2%, а австралийският S&P/ASX 200 и южнокорейският Kospi добавиха по 0,4 на сто всеки.

Основният индийски индекс Sensex се смъкна с 1,15%, след като централната банка на страната затегна допълнително ликвидността в банковата система като част от усилията в подкрепа на рупията. Това доведе до спад на акциите на част от големите банки в страната, в това число тези на ICICI Bank Ltd. и State Bank of India съответно с 1,5% и 2 на сто.

Акциите на няколко азиатски технологични компании отбелязаха ръстове, след като американският гигант Apple Inc. отчете по-добри от очакваното продажби на iPhone въпреки резкия спад на печалбата за тримесечието.

Ценните книжа на доставчиците на Apple Rohm Со. и Taiyo Yuden Со. нараснаха съответно с 5,5% и 1,5 на сто в Токио. LG Display Со. добави 2,4% в Сеул, докато Hon Hai Precision Industry Со. се изкачи с 1.4% в Тайпей.

Анализатори от Barclays все пак се изказаха предпазливо, припомняйки, че продажбите на устройства iPhone за фискалното четвърто тримесечие са били по-слаби от пазарните очаквания. "Ние вярваме, че слабите резултати на Apple може да окажат натиск върху цените на неговите доставчици в Азия в дългосрочен план", коментираха експертите.

Междувременно публикуваните по-рано в сряда официални данни показаха, че японският износ е нараснал с по-слабите от очакваното 7,4% през юни спрямо година по-рано.

Акциите на австралийските банки отбелязаха ръстове след оповестяването на данните, показващи, че потребителските цени в страната са нараснали с по-малко от очакваните 0,4 на сто през второто тримесечие спрямо предходните три месеца.

Ценните книжа на Commonwealth Bank of Australia напреднаха с 0,7%, докато Westpac Banking Corp. добави 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още