IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов възход за азиатските индекси след положителните сигнали от Китай

Няма признаци за изтичане на капитали, смята китайският валутен регулатор

12:34 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Нов възход за азиатските индекси след положителните сигнали от Китай

Азиатските фондови пазари продължиха възхода си във вторник на фона на очакванията, че Пекин ще доусъвършенства своите политики за подкрепа на икономическия растеж на Китай, пише MarketWatch.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна с 2 на сто, докато в Хонконг Hang Seng добави 2,3%.

Ръстовете дойдоха, след като китайският премиер Ли Къцян обяви на заседание на Държавния съвет през миналата седмица, че правителството ще предприеме действия, с които да гарантира, че икономическия растеж няма да падне под 7%.

Китайският вицепремиер Джан Гаоли от своя страна заяви в понеделник, че политиците се ангажират да ускорят икономическото преструктуриране и да предприемат мерки за подкрепа на разумното и социално приемливо отношение към инвестициите, според цитиран от Ройтерс доклад.

Междувременно Китайският валутен регулатор (SAFE) обяви, че няма признаци за изтичане на капитали от втората по сила икономика в света.

"Изходящите потоци на средства бяха подтикнати от пониженията на повечето пазари в Азия, включително и в Китай, през юни. С края на пазарната паника очакваме изходящите потоци да отбележат спад и пазарът да се раздвижи", заяви Тим ​​Кондън, икономист в ING в Сингапур.

Междувременно в Япония индексът Nikkei 225 отбеляза ръст с 0,8%, след като правителството обяви, че икономическото възстановяване се развива според очакванията. Южнокорейският индекс Kospi от своя страна натрупа 1,3%, докато в Австралия S&P/ASX 200 добави 0,3 на сто.

Растежите на фондовите пазари в региона дойдоха, след като щатският бенчмарк Standard & Poor's 500 нарасна до нов рекорд в понеделник, въпреки слабия тримесечен отчет на веригата за бързо хранене McDonald’s.

"Пазарите постепенно асимилират посланието на Фед, че не е необходимо гъвкавата монетарна политика да бъде преустановявана по-рано от необходимото", отбелязват от своя страна анализаторите от Barclays в представен в понеделник доклад.

Акциите на няколко добивни компании отчетоха повишения, след като фючърсите върху златото и среброто поскъпнаха в търговията в САЩ в понеделник.

Ценните книжа на Newcrest Mining Ltd. добавиха 5,4% в Сидни. В Сеул Korea Zinc Со. се изкачи с 1,6% в Сеул, докато при Sumitomo Metal Mining Co. в Токио ръстът бе 4,3 на сто.

Акциите на листнатата на борсата в Хонконг ZTE Corp. добавиха впечатляващите 20 на сто, след като производителят на телекомуникационна техника обяви очакванията си за подобрение на бизнес средата по-късно тази година. Компанията отчете и силен ръст на печалбата за първото полугодие въпреки спада на приходите.

Ценните книжа на китайските строителни предприемачи също напреднаха, подтикнати от очакванията за политическа намеса в подкрепа на растежа. Акциите на Poly Real Estate Group Со. нараснаха 3,6% в Шанхай, а China Overseas Land & Investment Ltd. добави 4,1% в Хонг Конг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още