IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистично начало на седмицата за азиатските пазари след скока на йената

Либерализацията на китайския банков сектор ще спомогне за укрепването на финансовата система на страната, смятат експерти

12:43 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимистично начало на седмицата за азиатските пазари след скока на йената

Повечето фондови пазари в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязаха ръстове в първия ден на новата седмица. Висока волатилност съпътвастваше търговията в Япония и Китай, като местните показатели промениха посоките си няколко пъти по време на сесията, съобщава Bloomberg.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,47%. В Китай Shanghai Composite скочи с 0,62%, докато австралийският показател S&P/ASX 200 спечели 0,60 на сто благодарение на ръста в минния и финансовия сектор. В Южна Корея пък индексът Kospi скочи с 0,5%.

Укрепването на йената след победата на водената от премиера Шиндзо Абе управляваща коалиция доведе до спад на акциите на японските износители.

Ценните книжа на Nissan Motor Corp. изгубиха 0,8%. При Mitsubishi Heavy Industries Ltd. спадът бе с 3,5 на сто, докато акциите на Renesas Electronics Corp. се смъкнаха с 3,6% вследствие на поскъпването на йената спрямо долара с малко над 0,50%.

В същото време листнатите на борсата в Токио телекомуникационни и застрахователни компании постигнаха ръстове. Акциите на мобилния оператор Softbank Corp. нараснаха с 0,90%. Nippon Telegraph & Telephone Corp. постигна ръст от 1,34%, а един от водещите застрахователи в страната Dai-ichi Life Insurance Co. се изкачи с 0,3 на сто.

Либерализацията на банковия сектор на Китай, според някои икономисти, ще спомогне за укрепването на финансовата система на страната и за намаляването на пречките както пред входящия, така и пред изходящия поток на капитали. Въпреки това някои експерти се опасяват, че този ход няма да окаже значителна подкрепа на икономиката.

Ценните книжа на листнатите на борсата в Шанхай китайски банкови институции China Construction Bank Corp. и Industrial & Commercial Bank of China Ltd. постигнаха съответно спад с 0,23% и ръст с 0,50 на сто.

Пазарната капитализация на компанията за недвижими имоти Poly Real Estate Group Co. от своя страна намаля с 1,96%.

Междувременно в Сидни капитализацията на златодобивната компания Newcrest Mining Ltd. отчете ръст от 7,46%, след като стойността на благородния метал нарасна над 1300 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още