IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ПЧИ в Китай през юни с най-големия си ръст от 28 месеца

Чуждестранните инвеститори все още са оптимисти относно перспективите пред китайското стопанство, коментира икономист

10:29 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПЧИ в Китай през юни с най-големия си ръст от 28 месеца

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай са нараснали с 20,12% през юни спрямо година по-рано, като ръстът е най-големият от март 2011 г., съобщава CNBС.

Китайската икономика е привлякла 14,4 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции през юни, според оповестените в сряда данни на министерството на търговията. Привлеченият чуждестранен капитал за първото полугодие е в размер на 62 млрд. долара, или с 4,9% повече спрямо същия период на 2012 г.

ПЧИ са важен индикатор за състоянието на външнотърговските отношения, от които китайската икономика е силно зависима. Стойността им все пак е далеч по-малка в сравнение с износа, който за цялата 2012 г. е бил в размер на 2 трлн. долара.

"Данните за ПЧИ през юни показват, че чуждестранните инвеститори все още са оптимисти относно перспективите пред китайската икономика в средносрочен и дългосрочен план. Оптимизмът се дължи главно благодарение на последните усилия на Пекин да повиши добавената стойност на националната икономика", каза Ли Уей, икономист за Китай в Standard Charted Bank.

"Очакваме по-силни ПЧИ през второто полугодие в сравнение с първото. Вярваме, че Китай може да постигне заложената цел за 7,5-процентов ръст на БВП за 2013 г.", добави още Ли.

Говорителят на китайското търговско министерство Шън Данян заяви в сряда, че притокът на ПЧИ постепенно се възстановява през първата половина на тази година. "Вярваме, че притокът на инвестиции от чужбина ще продължи да бъде относително стабилен и през втората половина на тази година", отбеляза Данян пред репортери.

Данните на китайското търговско министерство показват също, че ПЧИ от страна на САЩ са нараснали с 12,3% до 1,8 млрд. долара през първите шест месеца на 2013 г. в сравнение с година по-рано. Инвестициите от Европа от своя страна са се покачили с 14,7 на сто.

ПЧИ от Япония са скочили с 14,4% на годишна база в периода януари-юни, достигайки до 4,7 млрд. долара, докато постъпленията от останалите 10 големи азиатски икономики са се покачили с 5,3% до 53,8 млрд. долара. Голяма част от този дял е дошла от Хонконг – 39,7 млрд. долара.

ПЧИ в сектора на услугите в Китай са нараснали с 12,43% до 30,6 млрд. долара през първото полугодие спрямо същия период на предишната годината. Компаниите в сферата на радиото, телевизията и киното са привлекли с 121 на сто повече чужди капитали в сравнение с година по-рано, докато инвестициите в култура и изкуство са скочили с 154%.

Шън Данян обяви също, че понижение с 2,14 на сто на годишната база са отчели ПЧИ в производствения сектор, които през текущата година възлизат на 26,4 млрд. долара.

Анализатори отбелязват, че статистическите данни са повишили очакванията, че Китай все още може да изпълни целевия си икономически растеж от 7,5 на сто. Възможността за постигане на заложената цел бе подкрепена и от изявление на китайският премиер Ли Къцян, които заяви във вторник, че 7,5-процентния годишен икономически растеж остава постижима цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още