IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските пазари отстъпиха след негативните сигнали за растежа

Според финансовия министър той ще е 7,5% през 2013 г., но някой анализатори предвиждат ръст от само 6,9%

12:32 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските пазари отстъпиха след негативните сигнали за растежа

Китайските фондови борси отбелязаха отстъпления в петък. Спадовете бяха породени от изказването на министъра на финансите на втората по сила икономика в света Лоу Дзиуей, който очаква растежа на БВП да остане под предварително заложения.

Бенчмаркът Shanghai Composite отстъпи с 1,6% след трите поредни дни на ръст, в това число и чувствителното покачване от 3,2% в четвъртък. Понижението дойде на фона на опасенията, че официалните данни за растежа на страната през второто тримесечие ще останат под очакванията.

Китайският финансов министър Лоу Дзиуей заяви в четвъртък, че икономическият растеж на страната най-вероятно ще достигне средно 7% през тази година, което е отстъпление спрямо правителствената цел от 7,5 на сто. Резултатът е и далеч под отчетения ръст от 7,7% през първото тримесечие.

"Низходящото движение на китайския растеж е резултат от структурните проблеми на икономиката. Според нас, евентуални структурни реформи, насочени към разрешаването на тези проблеми, може да доведат до още по-нисък растеж през тази година", отбелязват в доклад за 2014 г. анализаторите от Macquarie, цитирани от MarketWatch.

Експертите публикуваха в четвъртък изследването си, в което ръстът на китайския БВП е намален до 6,9 на сто спрямо предходната прогноза за 7,5%.

Междувременно част от другите водещи индекси в региона отбелязаха ръстове. Австралийският S&P/ASX 200 се изкачи с 0,2%. В Тайван Taiex добави 0,5%, докато япониският Nikkei Stock Average приключи петъчната сесия с покачване от 0,23 на сто.

Основните индекси в Хонконг и Южна Корея обаче отчетоха спадове. Hang Seng се понижи с 0,75%, докато Kospi падна с 0,4%, след като и двата бенчмарка скочиха с повече от 2% в четвъртък.

Печалбите им в предишната сесия дойдоха непосредствено след речта на председателя на щатския Федерален резерв Бен Бернанке. Американската централна банка реши да запази текущата си монетарна политика, дори и ако икономиката на страната продължава да се развива положително според прогнозите.

В Шанхай акциите на Industrial & Commercial Bank of China Ltd. поевтиняха с 0,5%. При China Merchants Bank Co. понижението бе с 4,4%, докато Industrial Bank Co. отстъпи с 3,1 на сто. И двете банкови институции отбелязаха ръстове от по 10% в четвъртък.

Няколко компании бяха отговорни за спада на южнокорейския индекс Kospi след оптимистичното представяне в четвъртък. Ценните книжа на Kia Motors Corp. отстъпиха с 4,7%, докато тези на Hyundai Motor Co. приключиха сесията със спад от 5,9% на фона на съобщенията, че някои китайски градове могат да ограничат покупките на моторни превозни средства с цел облекчаване на задръстванията.

В Токио акциите на Fast Retailing поевтиняха с 5,81%, след като оперативната печалба на компанията отбеляза лек спад въпреки силния ръст в продажбите.

Акциите на листнатите на борсата в Сидни добивни компании от своя страна отбелязаха ръстове. Ценните книжа на Newcrest Mining Ltd. скочиха с 8,9 на сто, докато тези на BHP Billiton и Rio Tinto поскъпнаха съответно с 1,43 на сто и 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още