IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солидни ръстове на азиатските борси след изявлението на Бернанке

Пазарите в Китай бяха подпомогнати и от сигналите, че централната банка ще предприеме действия за стабилизиране на растежа

13:07 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Солидни ръстове на азиатските борси след изявлението на Бернанке

Водещите азиатски индекси отбелязаха ръстове в четвъртък. Покачванията дойдоха, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че лихвите в САЩ ще останат ниски с цел подпомагане на икономическото възстановяване.

Пазарите в Китай бяха подпомогнати и от сигналите, че Китайската централна банка ще предприеме действия за стабилизиране на икономическия растеж, съобщава MarketWatch. Основният бенчмарк в страната Shanghai Composite се покачи с 3,2%, продължавайки възходящия тренд след 2,2-процентния ръст в сряда.

Повишения отчетоха и другите водещи регионални пазари. В Хонконг индексът Hang Seng скочи с 2,6%, докато австралийският S&P/ASX 200 се изкачи с 1,3 на сто. В Южна Корея Kospi приключи сесията с ръст от 2,9%, след като Корейската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент.

Волатилна с резки движения бе търговията на японските борси, след като централната банка на страната намали прогнозите си за растежа и за инфлацията. От ЯЦБ се въздържаха от добавянето на свежи стимули на този етап, заявявайки, че националната икономика се възстановява умерено. Индексът Nikkei Stock Average се изкачи с 0,4%.

"Пазарите реагираха доста интензивно на малките нюанси от страна на Фед, което е индикация за фундаментална нестабилност и голямата несигурност", отбеляза валутният стратег в Sociеtе Gеnеrale Себастиен Гали.

Производителите на петрол в региона приключиха сесията в четвъртък с ръстове. Акциите на листната в Токио Inpex Corp. поскъпнаха с 2% в Токио. В Сидни ценните книжа на Woodside Petroleum Ltd. нараснаха с 1,6%, докато Cnooc Ltd. добави 4,1% на борсата в Хонг Конг. В Шанхай пък PetroChina Co. се изкачи с 2,5 на сто.

Печалбите дойдоха, след като фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха над 107 долара барел, достигайки най-високото си ниво в последните 16 месеца.

Златодобивните компании също отбелязаха ръстове, след като цената на суровината се покачи за трети пореден ден. Акциите на Newcrest Mining Ltd. скочиха с 11,6%, докато тези на Perseus Mining Ltd. отбелязаха покачване с впечатляващите 23,7%. В Хонконг пък ценните книжа на Zijin Mining Group Со. поскъпнаха с 5,3%.

Най-големите печеливши на борсите в Китай бяха финансовите компании. В Шанхай акциите на Haitong Securities Co. и China Minsheng Banking Corp. поскъпнаха с по 10 на сто. Ръстове от по 10% отбелязаха и листнатите на борсата в Шънджън Hong Yuan Securities Co. и Ping An Bank Co.

Повишения отчетоха и технологичните и добивните компании в Сеул. Ценните книжа на гиганта Samsung Electronics Со. нараснаха с 4,4%, докато при Hyundai Steel Со. бе отчетен ръст от 5,4 на сто.

В Токио няколко от компаниите износители отчетоха отстъпления след ръста на йената спрямо долара. Акциите на Toshiba Corp. спаднаха с 1,9%, докато Nikon Corp. и Canon Inc. загубиха съответно 3,7% и 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още