IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивизмът на Wall Street зарази и азиатските борси

Китайските пазари бяха повлияни от по-добрите от очакваното данни за инфлацията на потребителските цени през юни

12:51 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Позитивизмът на Wall Street зарази и азиатските борси

Азиатските пазари се възстановиха във вторник след отчетените в понеделник ръстове на Wall Street и по-добрите от очакваното финансови резултати на Alcoa Inc. Китайските пазари от своя страна се активизираха след оповестяването на правителствените дании за инфлацията на потребителските цени през юни.

Японският Nikkei Stock Average скочи с 2,6%, отбелязвайки най-доброто си постижение в последните шест седмици. В Австралия S&P/ASX 200 спечели 1,5%, докато южнокорейският индекс Kospi добави 0,7 на сто.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite се придвижи нагоре с 0,4% след сесия, белязана от ръстове и спадове. В Хонконг Hang Seng пък при приключи сесията с ръст от 0,5%.

"Положителното начало на новия сезон на отчетите на Wall Street продължава да се разпространява сред пазарите", каза Бети Лам, трейдър в CMC Markets.

Компонентът на Dow Alcoa започна отчетния сезон в САЩ малко след края на редовната понеделнишка сесия на Wall Street, отчитайки по-добра от очакваното печалба след елиминиране на еднократните ефекти.

"Въпреки това не всички азиатски пазари бяха облагодетелствани. В Китай индексите подскачаха между зелено и червено днес, провокирани от смесените чувства след оповестяването на данните на потребителските цени в страната", отбеляза още Лам.

Публикуваните във вторник официални данни за юни показаха, че потребителските цени в Китай са нараснали с 2,7% на годишна база, докато цените на производител отново са били надолу за 16-ти пореден месец.

"Китайската централна банка не е склонна да промени текущата си парична политика на фона на ръста при цените на жилищата, както и възможността икономиката да се разшири с темп, близък до целевия от 7,5%", отбеляза Анет Бийчър, валутен експерт за азиатско-тихоокеанския регион в TD Securities.

В Хонконг акциите на China Mobile нараснаха с 0,6 на сто, докато при China Resources Land ръстът бе 1,2%.

Листнатите в Шанхай компании за недвижими имоти отчетоха спадове. Акциите на Gemdale Corp. изгубиха 4,4%, а тези Poly Real Estate Group Со. – 2,8%.

На токийската борса печалбите бяха разпределени сред няколко сектора. Акциите на Sumitomo Realty & Development Co. се изкачиха с 4,7%. При Tokyo Electric Power Со. скокът бе с 6,4 на сто, докато акциите на Fast Retailing Со. добавиха 4,5%.

Акциите на Hino Motors поскъпнаха с 4,1%, след като Nikkei newspaper обяви, че се очаква компанията да обяви удвояване на печалбата си през тримесечието, приключило на 30-и юни.

Междувременно в Сидни добрите финансови резултати на Alcoa повишиха доверието в местната Alumina Ltd., като акциите ѝ се изкачиха с 3%.

Ценните книжа на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 1,7 на сто, докато тези на BHP Billiton напреднаха с 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още