IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на азиатските борси*

Част от спадовете бяха продиктувани от сигналите за бъдещата монетарна политика на Китай

09:56 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на азиатските борси*

Китайските борси се сриват в понеделник заради опасенията, че Пекин няма да промени монетарната си политика въпреки забавянето на растежа. Спадове се наблюдават и на другите регионални пазари, пише MarketWatch.

Бенчмаркът Shanghai Composite е надолу с 1,92%, а в Хонконг Hang Seng Index се смъква с 2,24%. Отстъплението също идва на фона на повишеното внимание един ден преди публикуването на месечните данни за инфлацията в Китай.

В изявление от петък относно стремежа си за икономическото преструктуриране и реформи китайското правителство посочи, че ще засили наблюдението на управлението на капиталите във връзка с финансово-пазарната стабилност, но също така намекна, че ще разхлаби контрола върху банковите лихви едва постепенно.

Държавният съвет предложи също така по-строг контрол над кредитирането на индустриите с излишък от производствени мощности.

"Изводът е, че що се отнася до индустриите със свръх капацитет, банките ще трябва да подкрепят големите предприятия с нестопанска цел и ще трябва да избягват по-малкия бизнес", казва икономистът от Bank of America Merrill Lynch Тин Лу.

"Вярваме, че насоките са показател за ангажираността на новото правителство за икономическото преструктуриране и за постигането на високо качество на устойчивия растеж без влагане на излишни стимули", коментираха от своя страна анализатори от Barclays.

Негативните нагласи относно китайските борси повлияват на нагласите на инвеститорите и в други пазари в региона. Южнокорейският индекс Kospi се понижава с 1,23%, докато австралийският S&P / ASX 200 е надолу с 0,6%.

В Япония Nikkei Stock Average спада с 1,13%. Индексът започна сесията с ръст от над 1%, вдъхновен от по-доброто от очакваното увеличение на работните места в САЩ и по-нататъшно отслабване на йената.

В Хонконг най-сериозни загуби търпят финансовите компании. Акциите на China Construction Bank поевтиняват с 2,2%, при Industrial & Commercial Bank of China Ltd. cпадът е с 2,1%, докато China Resources Land Ltd. е надолу с 2,91%.

В Китай ценните книжа на добивната Shandong Gold-Mining Co. губят 6,85%, а тези на Jiangxi Copper Со. - 3,8%.

Също в посока надолу се търгуват ценните книжа на големите добивни компании на борсата в Сидни. Акциите на BHP Billiton ООД са надолу с 0,46%, докато Rio Tinto губи 1,38 на сто.

Представянето на азиатските пазари последва ръста в края на петъчната търговия на Wall Street, породен от по-добрите от очакваното данни за заетостта в неселскостопанския сектор. Щатската икономика добави 195 000 работни места през юни, изпреварвайки с 30 000 прогнозите на водещите икономисти. Оптимистичните данни подхраниха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв може да започне поетапно намаляване на месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара.

"Данните подсилиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да изтънява програмата си през септември", каза форекс анализаторът в Crédit Agricole Митул Котеча.

Акциите на няколко японски износители поевтиняват на фона на китайските икономически притеснения, дори и след като американският долар продължи покачването си спрямо йената. Honda Motor Со. губи 0,97%, а Sony Corp. e надолу с 0,51%.

Публикуваните по-рано в понеделник официални данни показаха, че японският излишък по текущата сметка е намалял до 540,7 млрд. йени (5,33 млрд. долара).

Междувременно в Сеул акциите на Asiana Airlines Inc. пропадат с 5,27% в Сеул, след като един от самолетите на компанията Boeing 777 се разби в Сан Франциско, взимайки най-малко две жертви и ранявайки над 180 други.

* Данните са актуални към 9:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още