IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се възползваха от решенията на ЕЦБ и АЦБ

Инвеститорите останаха в очакване на ключовия доклад за заетостта в САЩ през юни

12:28 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските пазари се възползваха от решенията на ЕЦБ и АЦБ

Азиатските фондови пазари отбелязаха повишения в петък, след като двете най-големи централни банки в Европа оповестиха намеренията си да задържат гъвкавите монетарни политика.

В Япония бенчмаркът Nikkei Stock Average се покачи с 1,3%, приключвайки седмицата като лидер по аванс в региона с ръст от близо 4%.

Хонконгският Hang Seng също се изкачи с 1,3%, а австралийският индикатор S&P/ASX 200 дръпна с 1 на сто. Shanghai Composite се придвижи минимално нагоре с 0,1% след сесия, белязана от множество ръстове и спадове.

Южнокорейският индекс Kospi също напредна минимално с 0,1% на фона на по-лошите от очакваното финансови резултати за второто тримесечие на годината на технологичния гигант Samsung Electronics Со.

"Докато американските пазари се наслаждаваха на почивката си по повод Деня на независимостта, щафетата за определяне на настроенията на инвеститорите бе поета от Европа", каза Ниъл Кинг, анализатор в CMC Markets, позовавайки се на скока на европейските фондови борси в четвъртък.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 3,1%, докато Stoxx Europe 600 бе нагоре с 2,3 на сто. Ръстовете дойдоха, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) оповестиха, че ще запазят текущите си парични политики в близките месеци. Новината за стабилизирането на политическата криза в Португалия също допринесе за оптимизма на европейските пазари.

Ръстовете на азиатските борси идват часове преди дългоочаквания доклад за заетостта извън земеделския сектор в САЩ през юни. Индикаторът е под фокуса на щатските централни банкери, които обявиха наскоро намеренията си поетапно да преустановят месечната си програма за изкупуване на активи, започвайки още през тази година.

Анкетираните от MarketWatch експерти очакват ръст на новите работни места в САЩ в рамките на 155 000 през юни, с 20 000 по-малко спрямо отчетените през май.

Спадът на йената спрямо щатския долар подкрепи ценните книжа на няколко японски компании. Акциите на Fast Retailing Со. дръпнаха с 3,1%. При Hitachi ръстът бе 4,4%, докато Mitsubishi Electric приключи сесията с покачване от 3,5 на сто.

Ценните книжа на технологична Panasonic поскъпнаха с 3%, след като Nikkei newspaper оповести идеята на компанията да закрие фабриката си за производство на слънчеви панели в Унгария. Планът е част от мащабната стратегия за преструктуриране на японския гигант.

В Хонконг China Shenhua Energy Co. приключи последния ден от седмицата с ръст от 6,7%. Ценните книжа на Bank of East Asia Ltd. скочиха с 2,6%, докато China Overseas Land & Investment Ltd. отбеляза покачване от 2,5 на сто.

Листнатите в Сидни добивни компании получиха подкрепа на фона на запазването на монетарните политики на големите европейски банки. Акциите на Rio Tinto скочиха с 0,8%, а BHP Billiton дръпна с 1,3%.

Отчетеният ръст при Fortescue Metals Group пък бе в рамките на 2,9%, след като седмичните приходи на компанията скочиха с повече от 11%.

В Сеул Hyundai Merchant Marine Со. и Kia Motors добавяха по 2%, а KB Financial Group Inc. спечели 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още