IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна битката срещу европейското вино

Всяка бутилка вино, която влиза на китайския пазар, се облага с около 49% данък

16:37 | 02.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговци по време на най-голямата в света винена изложба &quot;Винескпо 2013&quot; в Бордо, Франция.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговци по време на най-голямата в света винена изложба "Винескпо 2013" в Бордо, Франция. Снимка: Ройтерс

Министерството на търговията в Китай обяви, че ще проведе разследване за евентуален дъмпинг от страна на европейските винопроизводители, както и за нерегламентирани държавни субсидии, предаде Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air. Половината от европейския износ на вино за Китай обаче е от Франция.

През последното десетилетие в Бордо бяха произведени много добри реколти – 2005 г., 2009 г. и 2010 г. и производителите искаха да доставят тези хубави вина в Китай.

Вносът на европейско вино в Поднебесната империя се повиши с 8,9% през 2012 г., защото се вижда голям потенциал на китайския пазар (не само от страна на китайските инвеститори, които купуват винарски изби в Европа, но и от гледна точка на износа).

Всяка бутилка вино, която влиза на китайския пазар, независимо откъде идва – Испания, Франция, Чили, САЩ, се облага с около 49% данък (данък добавена стойност, както и потребителска такса).

Някои от малките производители на вино в Европа обаче се опасяват, че китайците са склонни да удвоят ДДС с цел да защитят разрастващото си местно производство. На практика това означава да го направят 100% и европейското вино да стане още по-скъпо.

Оплакванията на Китай са заради субсидиите, които френското правителство отпуска на някои винарни. Големият въпрос, който засегнаха китайските власти, е дали френските и други компании продават на дъмпингови цени продукцията си в Китай.

През миналия месец ЕК обяви, че не вярва на тези твърдения, но ще разследва въпроса и ще проследи китайските действия.

Целият проблем е започнал по сигнал на китайски винопроизводители.

Вижте повече във видеоматериала тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Дааа, неприятна работа са това търговските войни. Крайно време е да започнем преговори с Китай за присъединяване към Европейския съюз. Само така ще се куртулисат нещата. Да ги видим китайците ще могат ли да слагат тогава такива високи данъци на вината. Че като ги нападнат ония ми ти еврокомисари - набързо ще направят всичките им кокошки щастливи. Ами прасетата. Ако случайно не знаете 50% от прасетата в света "живеят" в Китай. Да не би да не им се нарушават правата? Само да ги пуснем комисарите там и да видите как бързо ще им измислят закон за равен достъп до обществените поръчки и за провеждане на митинги, демонстрации, стачки и шествия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още