IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямско финансово лоби планира разширяване на регионалната си мрежа

Базираният в Бахрейн Всеобщ съвет на ислямските банки и финансови институции ще наблегне на ясното представяне на ислямските финансови продукти и услуги

16:21 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ислямско финансово лоби планира разширяване на регионалната си мрежа

Базираната в Бахрейн организация Всеобщ съвет на ислямските банки и финансови институции, която лобира за ислямското финансиране, обяви, че планира да разшири дейността си извън региона на Персийския залив, така че да може да променя правилата и практиките на новите пазари, докато те се разрастват, съобщи Ройтерс.

По традиция дейността на благотворителната организация е съсредоточена върху съседните държави, които формират гръбнака на пазара, в чиято полза действа тя.

Но 62-годишният Омар Хафъз, който през миналата година пое поста на генерален секретар, заяви, че е силно привързан към идеята за разширяване на географския обхват, като ангажира по-активно националните регулаторни органи. „Опитваме се да отворим офис на наши представители в Тунис, който да действа като вход към Африка, както и в Азербайджан, за да достигнем държавите от централна Азия“, каза Хафъз.

Основан през 1999 г. от базираната в Джеда Ислямска банка за развитие, в съвета членуват 114 институции, включително египетската Faisal Islamic Bank, Kuwait Finance House и базираната в Бахрейн Al Baraka Banking Group. През миналата година се присъедини и саудитската National Commercial Bank.

Роденият в Саудитска Арабия Хафъз смята, че заради дългосрочния си просперитет браншът трябва да се съсредоточи повече върху подобряването на регулаторната рамка, като разшири размера ѝ.

„Това не е просто въпрос на лицензиране на ислямски банки, а подготовка на платформа за успех на ислямското банкиране“, твърди той. „Искаме да гарантираме, че конкуренцията между стандартният и ислямският банков бранш е в най-добрата си форма“, добавя генералният секретар.

Захващайки се с една от сериозните слабости в ислямското финансиране, а именно липсата на добре обучени професионалисти, съветът планира да разшири програмите си за обучение и квалификация, които в момента са разпръснати в мрежа от над 30 агенти в държави от Йордания до Франция.

„Надяваме се да имаме 50 агенти до края на 2014 г. Може би нашият център за обучение ще се обособи като отделно звено. Идеята е все още в процес на разработване, необходими са още 2 или 3 години за развитието ѝ“, изтъкна Хафъз.

Съветът планира да провежда конференции за ислямското финансиране на новите пазари, включително в Мароко и Либия до края на годината.

Едно от ключовите му послания е, че подразделенията на обикновените банки, които предлагат ислямски финансови продукти и услуги, трябва да действат според ясни правила, за да променят възприемането си от страна  на потребителите.

„В някои случаи обикновените банки, които предлагат ислямски финансови продукти и услуги или ислямски транзакции, се опитват да ги доближат до стандартните си начини на действие“, подчерта Хафъз, който смята, че това пречи на потребителите да различат стандартните от ислямските продукти.

„Тези подразделения може да бъдат собственост отчасти или изцяло на обикновена банка, но пълното им формално и правно отделяне трябва да бъде посочено на потребителите“, убеден е той. Това би могло да увеличи притегателната сила на бранша и евентуално да ограничи зависимостта на модела с подразделенията за ислямски продукти и услуги от онзи, който предлага пълни финансови услуги, твърди генералният секретар на неправителствената организация.

„Това може да се окаже междинен период, а не окончателно разрешаване на положението“, смята обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още