IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei отстрами азиатските борси преди решенията на Фед

Инвеститорите очакват срещата на FOMC да премахне несигурността за бъдещата монетарна политика

12:48 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei отстрами азиатските борси преди решенията на Фед

Японският бенчмарк Nikkei Stock Average оглави класацията по растеж за деня, завършвайки сесията с покачване от 1,8%, след като местният износ отчете двуцифрен растеж през май на годишна база.

Основните китайски и южнокорейски индекси пък отчетоха отстъпление в сряда, оставайки с повишено внимание преди решенията за паричната политика на Федералния резерв, които ще бъдат обявени по-късно през деня, пише Market Watch.

Ръстът бе предшестван от зелената сесия на Wall Street във вторник. Индустриалният показател Dow Jones записа ръст от 0,92% до 15 319 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq се повиши с 0,87%, достигайки 3 482,18 пункта, докато широкият S&P 500 затвори сесията на ниво от 1 651,79 пункта, или ръст от 0,78 на сто.

Спад в днешната сесия бе отбелязан в Китай, където Shanghai Composite се смъкна с 0,73% до 2 143,45 – най-ниското ниво от средата на декември. Хонгконгският Hang Seng спадна с 1,13 на сто, а в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,65%.

Инвеститорите очакват срещата на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) да премахне несигурността, която засегна пазарите по отношение на времето, в което централната банка ще запази своята 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи.

"Въпреки, че не се очаква Фед да намалят днес темпа на изкупуване на активи, перспективата за евентуално изтъняване на програмата ще продължи да намалява притока на капитали в развиващите се пазари, тъй като това подкопава желанието на инвеститорите за риск", заяви Джон Хигинс, анализатор в Capital Economics.

В Япония акциите на Kawasaki Kisen Kaisha скочиха рязко с 9,5%. При Holdings Inc. покачване бе с 6,4 на сто, докато Sumitomo Mitsui Financial Group добави 5,2%.

Ръст бе отчетен и при водещи производители на фотографска техника, след като Nikkei Newspaper обяви, че осемте водещи компании се очаква да отчетат силен ръст на печалбите пред второто тримесечие на годината. Ценните книжа на Canon се изкачиха с 2,4 на сто., докато при Nikon ръстът бе с 1,69%.

Акциите на листнатата в Хонконг HSBC Holdings PLC се смъкнаха с 0,4%, след като местният валутен орган заяви във вторник, че разследва компанията за възможното манипулиране на местните референтни лихвени проценти.

Междувременно финансовите компании отбелязоха отстъпление на борсата в Шанхай. Aкциите на China Citic Bank Corp. се понижиха с 1,75%. При China Life Insurance Co. спадът бе с 1,14%, докато Citic Securities Co. е надолу с 0,6 на сто.

Отстъпление бе отчетено и при няколко международни добивни компании, след като фючърсите на златото претърпяха спад на цените в САЩ на фона на несигурността, свързана с паричните стимули на Фед.

Ценните книжа на Perseus Mining Ltd. пропаднаха с 6,63 на сто в Сидни. В Хонконг Zhaojin Mining Industry Co. отстъпи с 2,58%, докато листнатата в Шанхай Zijin Mining Group Co е надолу с 2,84%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още