IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ с ръст от 10,1% за май

Експортът за САЩ е нараснал с 16,3% на годишна база, докато този за Китай се е увеличил с 8,3%

10:11 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Японският износ с ръст от 10,1% за май

Японският износ е нараснал през май с най-силен темп от 2010 г. на фона на слабата йена, подкрепяйки плана на премиера Шиндзо Абе за възстановяване на икономиката, съобщава ВВС.

Експортът се е увеличил с 10,1% на годишна база, което е ръст за трети пореден месец. Йената спадна значително от миналата година насам въпреки последните повишения. 

„Определено можем да кажем, че износът се развива в правилната посока“, коментира Шуджи Тонучи от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. „Търсенето от САЩ е добро. Обемите като цяло обаче са все още малко ниски.“

Експортът за САЩ през май е нараснал с 16,3% на годишна база, докато този за Китай се е увеличил с 8,3%. Водещият индекс на токийската борса Nikkei реагира с ръст от 1,8%.

Вносът обаче също продължава да расте – с 10% през май на годишна база. Търговският баланс отчита дефицит от 10,4 млрд. долара. - 11-ти пореден месец на дефицит, след като вносът на енергия остава висок заради затварянето на ядрените мощности на старната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още