IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчестото банкиране в Китай застрашава финансовата стабилност

Fitch предупреди, че нивото на отпуснатите кредити е много високо, а за икономиката ще бъде доста трудно да се справи с тези високи стойности

11:51 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сенчестото банкиране в Китай застрашава финансовата стабилност

Финансовата нестабилност в Китай, произтичаща от огромния дял на сивия сектор в банковата система, е заплаха за втората по големина икономика в света. Това заяви пред CNBC Ханс Тимър, експерт от Световната банка.

„Сенчестото банкиране в Китай произлиза от това, че никой не знае кои кредитори имат рискови портфейли при различните видове заеми. Дългът към частния сектор е в размер на 160% от БВП, а това крие много опасности“, допълни още той.

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че нивото на отпуснатите кредити е много високо, а за икономиката ще бъде доста трудно да се справи с тези високи стойности, съобщава Daily Telegraph.

Според JP Morgan най-големият проблем е липсата на прозрачност относно това къде отиват парите или кой взема кредита. Сенчестото банкиране в Китай се оценява на 5,86 трлн. долара, или 69% от БВП.

Ханс Тимър обаче е спокоен, защото политиците са наясно с наличните проблеми и се опитват да ги разрешат. В последните няколко месеца правителството предприе нетрадиционни мерки за намаляване на кредитирането. Например, през февруари то разпореди банките да разкриват повече информация за задбалансовите си активи и активни операции.

Експертът на Световната банка сподели вижданията си за растежа на китайската икономика. Според него политиците наистина имат намерения да успокоят икономическия растеж. Те ще опитат да задвижат растежа не от износа, а като стимулират вътрешното потребление.

Припомняме, че миналата седмица Световната банка понижи прогнозата си за растежа на китайската икономика през тази година до 7,7% от 8,4% в сравнение с предишната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още