IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелено начало за азиатските индекси

Регионалните пазари преодоляха първоначалното колебание в ранната търговия, за да поемат нагоре до края на сесията в понеделник

12:18 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зелено начало за азиатските индекси

Повечето азиатски пазари продължиха възходящия си тренд в понеделник, водени от ръста на водещите японски индекси на фона на чувствителния спад на йената спрямо долара, предаде MarketWatch.

Регионалните пазари преодоляха първоначалното колебание в ранната търговия, за да поемат единствено нагоре до края на сесията в понеделник. Развитието е на фона на оптимистичните настроения сред инвеститорите за  предстоящите решения на Федералния резерв на САЩ по-късно тази седмица, особено що се отнася до месечния темп на изкупуване на облигации.

"Най-вероятният изход е Фед да потвърди, че безработицата остава висока, няколко ключови индикатори продължават да се колебаят, а икономиката на САЩ все не е влязла в ритъм. Всичко това ще принуди централните банкери да задържат стимулиращата си програмата, с тенденцията да видим намаляване след три до четири месеца", каза анализаторът от IG Markets Eвън Лукъс.

След колебливото начало основният японски индекс Nikkei 225 приключи сесията с ръст от 2,73 на сто. Петъчната сесия отново премина на зелена територия за индикатора, който се разшири с 1,9% след три поредни дни на спадове. По-широкият индекс Topix от своя страна се изкачи с 2,1%.

При другите азиатски пазари хонгконгският Hang Seng Index се изкачи с 1,2%, докато тайванският Taiex добави 0,69% към стойността си. Основният индекс на Австралия S&P/ASX 200 пък напредна с 0,71 на сто.

В посока надолу се движеха китайският Shanghai Composite и южнокорейският Коspi, които отстъпиха съответно с 0,54% и 0,32 на сто въпреки покачването си в ранната търговия.

В Токио акциите на няколко компании със значително международно присъствие отбелязаха ръст, след като доларът подобри чувствително позициите си спрямо японската валута. Покачването бе подсилено и от нивата, наблюдавани в късните петъчни часове в Северна Америка.

Акциите на тютюневия гигант Japan Tobacco Inc. скочиха с 5,02%. При производителя на лекарства Eisai Со. отчетеният ръст бе 5,95 на сто, докато ценните книжа на Bridgestone Corp. поскъпнаха с 4,73%.

Агенциите за недвижими имоти продължиха подобряването на позициите си в Хонконг. Акциите на China Overseas Land & Investment Ltd. нараснаха с 1,93%. Cheung Kong Holdings от своя страна добави 3,72% към стойността си, след като стана ясно, че компанията и нейни партньори са на път да закупят холандска фирма за преработване на отпадъци.

Сред производителите на енергия акциите на Cnooc Ltd. дръпнаха с 4,14 на сто, а PetroChina Co. отчете ръст от 3,02% след поскъпването на петролните фючърси в петък.

Чувствително отстъпление имаше при ценните книжа на листнатата в Хонконг Industrial & Commercial Bank of China Ltd., която отчете спад с 4,73%, след като компанията обяви, че няма да изплати дивиденти на акционерите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още