IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси поеха глътка въздух*

Сесията минава под знака на положителните икономически данни от САЩ

09:50 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси поеха глътка въздух*

Петъчната сесия в Азия премина под знака на възстановяването на фона на добрите новини за икономиката на САЩ. Японският бенчмарк Nikkei 225 се изкачи с 1,9% до 12 686,52 пункта като възвърна част от позициите си след вчерашното пропадане с 6,4 на сто. Широкият Topix от своя страна добави 1,2%, достигайки до 1 056,45 пункта.

Покачването дойде, след като акциите на Wall Street заличиха загубите от предната сесия, подкрепени от по-добри от очакваното икономически данни. Покачването на щатските борси бе подпомогнат от публикация на The Wall Street Journal, според която Федералният резерв вероятно ще използва следващото си заседание, за да потуши страховете от повишаване на краткосрочните лихвени проценти в близко бъдеще. На фона на това данните за продажбите на дребно и молбите за помощи при безработица се оказаха сигнал за подобрение на икономиката на страната.

Голям напредък постига и филипинският бенчмарк PSEi, които добавя 3,03% към стойността си след вчерашния спад с 6,7 на сто. Индонезийският JSX от своя страна натрупа 2,3% след свиването с 1,9 на сто в четвъртък.

В Китай хонгконгският Hang Seng Index добави 0,83%, докато Shanghai Composite се покачва с 0,44%, заличавайки последните дни на спад.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 нарасва с 2,05%. При южнокорейския Kospi покачването e c 0,35%, а тайванският Taiex се смъква с 0,18 на сто.

"Ключът към пазарните тенденции са щатските икономически данни, които не трябва да са силно положителни или силно отрицателни. Вместо това те трябва да бъдат в състояние, което позволява растеж на приходите, без това да притеснява Фед", заяви Матю Шерууд от изследователската компания Perpetual.

Покачването на японските пазари бе повлияно и от протокола от последното заседание на Японската централна банка, който показа, че част от централните банкери не изключват възможността от нови мерки относно монетарната политика, ако е необходимо.

Много японски компании отчетоха покачвания на ценните си книжа, дори и след като щатският долар спадна до ниво под 95 йени.

Акциите на Mazda Motor Corp. се изкачиха с 1,73%, докато Casio Computer Co. добави 2,50 на сто.

Книжата на Kawasaki Heavy Industries Ltd. се изкачиха с 4,25%, след като Nikkei newspaper съобщи, че бордът на директорите е отхвърлил предложение за преговори за сливане с Mitsui Engineering & Shipbuilding Co.

В Хонг Конг акциите на China Petroleum & Chemical Corp., известна също като Sinopec, се смъкват с 1,56%, след като Ройтерс съобщи, че гигантът води преговори за присъединяване към проект за втечнен природен газ на стойност 20 млрд., ръководен от руската Novatek.

China Overseas Land & Investment Ltd. поскъпна с 1,71%, докато Cheung Kong Holdings Ltd. добави 1,45 на сто.

Ценните книжа на миннодобивните компании в Сидни също нараснаха. Rio Tinto Ltd. добави 4,62% към стойността си, докато при Newcrest Mining Ltd покачването бе с 1,23 на сто.

* Данните са актуални към 9:10 българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още