IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът властваше на китайските пазари

Водещият азиатски пазар се завърна след трите дни на национални празници

14:53 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Песимизмът властваше на китайските пазари

Китайските пазари отчетоха понижение в четвъртък след трите дни на празници в чест на Фестивала на драконовите лодки.

Водещият индекс Shanghai Composite спадна с 2,8 на до 2 148,36 в края на сесията – най-ниското ниво от 13 декември 2012 г. Бенчмаркът вече е с близо 12 на сто под тазгодишния връх, който бе постигнат на 6 февруари.

Индексът CSI 300 от своя страна отстъпи с 3,4% до 2 399,94, докато хонгконгският Hang Seng е надолу с 2,19 на сто до 20 887,04 пункта.

"Икономическите данни за месец май бяха слаби. Изглежда, че забавянето на растежа на Китай не е временно и е възможно тенденцията да е за по-дълго", каза Ли Юн, анализатор в Central China Securities Co. в Шанхай. "Натискът на пазарите в посока надолу ще бъде голям", добави той.

Акциите на SAIC Motor Corp. се понижиха, след като ръстът в промишленото производство се забави до 9,2% спрямо 9,3 на сто през април. Вторият най-голям производител на стомана в Китай Baoshan Iron & Steel Co. изгуби 2,8%, след като намали цените на продуктите си. Ценните книжа на най-големия китайски машинен производител Sany Heavy Industry Co. пък се сринаха с 5,7%.

Промишленото производство в Китай не можа да оправдае прогнозните очаквания за ръст от 9,4%. Износът през май нарасна с 1 на сто спрямо година по-рано, но в сравнение с април отбеляза спад от 14,7%. Вносът пък отстъпи с 0,3 на сто спрямо година по-рано.

Статистическите данни добавиха допълнителен натиск върху президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцзян да подкрепят икономическия растеж, който неочаквано се забави до 7,7 на сто през първото тримесечие.

"Данните разочароваха пазара, така че инвеститорите вече са малко по-предпазливи относно Китай", заяви Робърт Аспин, ръководител на отдела за глобални инвестиционни стратегии в Standard Chartered Plc. "Очакваме малко повече яснота по отношение на политиката на правителството", отбеляза още той.

Някои от чуждестранните инвеститори изтеглят вложените си в китайски акции средства. Общата сума на изтеглените капитали към 5 юни възлиза на 834 млн. долара според данните на EPFR Global data.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още