IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ снижи прогнозата си за растежа в Китай до 7,7%

Банката се опасява, че силният ръст на инвестициите може да се окаже неустойчив, което ще предизвика рязко забавяне на икономиката

11:18 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ снижи прогнозата си за растежа в Китай до 7,7%

Световната банка (СБ) е понижила прогнозата си за растежа на китайската икономика през тази година до 7,7% от 8,4% в предишната прогноза, която се явяваше като повишение. пише ВВС. Банката посочва, че растежът във втората по големина икономика в света се е забавил, тъй като политиците се опитват да трансформират модела й на растеж.

„Основният риск за Китай остава вероятността силният ръст на инвестициите да се окаже неустойчив, което да предизвика рязко забавяне на икономиката. Ако инвестициите се окажат губещи, обслужването на съществуващите заеми може да се окаже проблематично, което в крайна сметка може да доведе до държавна подкрепа за банките“, посочва СБ.

През последните десетилетия Китай разчиташе основно на експорта и държавните инвестиции, за да подпомогне растежа, но забавянето на ключови пазари като САЩ и Европа намалиха търсенето за китайския износ, което породи опасения дали страната може да задържи високите темпове на растеж. 

Появиха се призиви за ребалансиране на икономиката чрез насърчаване на вътрешното търсене, което да компенсира свиването на износа. Тази промяна във фокуса обаче може да намали темповете на ръст на икономиката.

Според последните прогнози на Световната банка брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще отчете ръст от 1,2% през тази година, а не 1,8%, каквато беше предишната прогноза.

За следващата година се очаква икономическият растеж да достигне 2,1%, а не 2,4%, а за 2015 г. институцията прогнозира БВП да ускори растежа до 3%.

Очакванията са БВП в световен мащаб да нарасне средно с 2,2% през тази година и да се ускори до съответно 3% и 3,3% през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още