IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската борса в момента не е за хора със слаби сърца

Много е важно дали и кога японските индивидуални инвеститори ще преместят част от парите си на фондовия пазар, посочва Дейвид Инглес

12:35 | 07.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Японската борса в момента не е за хора със слаби сърца

Две седмици бяха необходими на борсата в Япония да заличи спомена от невероятния си растеж и да навлезе в "мечи" пазар. От 23 май насам, водещият борсов индекс в Токио - Никеи 225, успя да се срине с рекордни темпове - в случаяй става дума за 20% пропадане от достигнатия многогодишен връх.

На фона на случващото се в Токио, Дейвид Инглес от Блуумбърг, цитиран от Bulgaria On Air, разисква краткосрочните и дългосрочните перспективи пред пазара.

Не е хора със слаби сърца на японския пазар. Вероятно ще е полезно за Вас да разберете кои са движещите сили, когато решите да се насочите към Япония и японския пазар. Кое би било определящо, какво следва в дългосрочен план. Но, първо един бърз краткосрочен поглед – да купувате ли, да бягате ли.

В тази връзка от Креди Суис смятат, че към този момент негативните рискове имат превес над потенциала за покачване пред японския пазар. Това означава, че краткосрочно можем да очакваме още понижения, или най-малкото да има силни спирачки. Те препоръчват да инвестираме в акции, които са с нисък бета коефициент, ниски цени, стабилни парични потоци. Компании, чиито акции имат слаба корелация с общия индекс.

Когато говорим за стабилни парични потоци, става дума за фундаментално по-здрави компании от други. Ето и някои имена – Ен Ти Ти, Инпекс, Тошиба да речем. Сосиете Женерал направиха краткосрочната перспектива още по-заплетена за нас.

Въпреки укрепването при йената, хеджофондовете се настройват към поскъпването на долара, което означава увеличаване на нетните къси позиции срещу йената. А това е сигнал за евентуално нова загуба на стойност срещу щатския долар. Това е добре за японските акции, но кой знае как ще приключи всичко това.

Време е да се пренесем към дългосрочните перспективи. Ще се разграничим от цялата тази лудница, защото бъдещето може и да е светло. Особено, ако се замислите дали и кога японските индивидуални инвеститори, дребните играчи ще намалят или преместят голяма част от парите си от депозитните сметки към фондовия пазар, защото ако хвърлим поглед назад към ноември 2012-а, 16% от търговията се пада на дребните инвеститори.

Днес те представляват 32%. Защо това е от значение? Ами заради обема пари, който евентуално може да потече към японските акции. Вижте само! В Япония – близо 15 трилиона долара са във финансови активи. Едва 6,9% са инвестирани в акции. Имаме и високо ниво на спестяване – 55%.

В сравнение със САЩ и Европа, показателите са много по-ниски. 33% от щатските финансови активи са вложени в акции. В Европа, съотношението е около 14% - значително над цифрите в Япония. Факт е, че САЩ не се характеризират със спестовността си, но пък Япония е в другата крайност.

За финал, е добре да прецените тези дългосрочни сили, за да имате по-ясен поглед към пазара и Може би е по-добре да излезете от цялата тази лудница. И в случая говорим за японските физически инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха...... А БФБ не е за живи хора.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още