IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забавеният икономически растеж в Китай може да е добър знак

„Проблемите“ на държавата могат да донесат нови възможности за инвеститорите

15:44 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Забавеният икономически растеж в Китай може да е добър знак

Според Антъни Крег, портфолио мениджър в Wells Fargo Asset Management, забавянето на икономическия растеж в Китай е добър знак. Пред CNBC той каза, че т.нар. „проблеми“ на държавата могат да донесат нови възможности за инвеститорите.

Според него ще бъде грешка, ако подценим втората най-голяма икономика в света. „Администрацията в Китай стана доста динамична. Тя се справя все по-добре с корупцията и мерките за строги икономии. Това в дългосрочен план несъмнено е добре за страната“, допълни още той.

Притесненията за отслабването на китайската икономика се оказаха верни. Миналата седмица МВФ понижи прогнозата си за икономическия ръст на Китай за 2013 г. от 8% до 7,75%. Крег съветва инвеститорите да гледат на проблемите на страната като нови възможности. Влошаването на околната среда в Китай, например, означава, че акциите в сектора на зелената енергия ще се движат доста добре.

„Още един проблем е застаряващото население в резултат на провежданата политика за раждането на само едно дете в семейство. Но добре, че постепенно правителството се отпусна в това отношение... Ще имаме сериозен бейби бум в Китай, което трябва да е добър знак за компаниите, произвеждащи стоки за бебета“, каза още Антъни Крег.

„Китай е добър пример за бързо развиващ се пазар. От един от най-скъпите развиващи се пазари той се превърна в един от най-евтините. Мисля, че всички отрицателни мнения, които сме чували в това отношение досега, сега наистина се оценяват.“

Той призна, че развиващите се пазари в момента преминават през „труден период“, като се има предвид несигурността, която предизвиква постепенното намаляване на паричните стимули от страна на Федералния резерв. Американските власти обсъждат кога Фед да намали покупките на активи, което предизвика нестабилността на финансовите пазари в последните няколко седмици.

Тези опасения обаче са за кратко време. „Инвестирам в развиващи се пазари повече от 30 години и трябва да започна да мисля дългосрочно. Аз съм оптимист относно бъдещето на развиващите се пазари“, каза в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още