IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ създава консорциум за добив и преработка на алуминий за 15 млрд. долара

Производителите в сектора се борят със свръхпредлагането на суровината в световен мащаб

15:10 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОАЕ създава консорциум за добив и преработка на алуминий за 15 млрд. долара

Държавната инвестиционна компания на Абу Даби Mubadala Development Co. and Investment Corp. of Dubai (Mubadala) оповести споразумението си за обединение на два от основните производители и преработватели на алуминий в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава Bloomberg.

Държавните инвестиционни компании на двете най-големи емирства в рамките на ОАЕ ще обединят своите дялове в Dubai Aluminium Co. и Emirates Aluminium Co., образувайки Emirates Global Aluminium, заявяват днес двете дружества. Консорциумът ще се превърне в петия най-голям производител на суровината в света.

Производителите на алуминий се борят със свръхпредлагането на суровината в световен мащаб, което чувствително понижава маржовете на печалбите. Това кара правителствата в Персийския залив да се насочат към развитие на множество други индустрии, в това число добива на други ценни метали, както и производството на пластмаса, за да създават работни места и да намаляват на зависимостта си от петролните приходи.

"Създаването на нов глобален индустриален лидер, базиран в ОАЕ, е важна стъпка към осъществяването на нашата визия за диверсифицирана и устойчива икономика", заяви главният изпълнителен директор на Mubadala Халдун Халифа Ал Мубарак.

Emirates Global Aluminium, който е оценяван на обща стойност от повече от 15 млрд. долара, ще се превърне в петият най-голям световен производител алуминий след планираното обединение през следващата година. Консорциумът ще повиши годишното си производство на ценния метал до 1,3 млн. тона от около 800 хил. тона към момента.

Около 20 на сто от настоящата глобална продукция алуминий излиза на загуба за предприемачите, обявиха през изминалия месец от United Co. Rusal – най-големият производител на благородния метал в света. Според изследване на Bloomberg пък производството надвишава търсенето през изминалите осем години.

Ценният метал е третият най-лошо представящ се продукт в индекса UBS Bloomberg CMCI през последните пет години с отрицателна доходност от 47% към 30 май 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още