IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei потъна рязко с над 5%

Поскъпването на японската йена помрачи перспективите пред износителите, а волатилността се превръща в характерна черта за азиатските пазари

13:58 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Nikkei потъна рязко с над 5%

Акциите на японските компании отново потънаха, като основният борсов индекс на страната Nikkei 225 се срина с 5,15% до 13 589,03 пункта заради опасения за волатилността на пазара и покрай поскъпването на йената, съобщи MarketWatch.

Това е първото падане на индекса при затваряне под границата от 14 000 пункта от 2-и май насам. Разпродажбата се случи точно седмица, след като Nikkei 225 изтри 7,3% в рамките на една сесия, прекъсвайки рязко възходящото си движение от последните няколко месеца, и след 2 поредни дни на печалби за японските акции.

Данни, публикувани днес от японското министерство на финансите, показаха, че през миналата седмица японците са продали акции и облигации, емитирани от други държави, на обща стойност 1,22 трлн. йени (121 млрд. долара), като само продажбите на облигации са на стойност 1,12 трлн. йени.

Сю Трин, главен валутен стратег в RBC Capital Markets, заяви, че данните изглежда потвърждават, че слабите покупки, направени от японците през последните седмици, „са били по-скоро отклонение от преобладаващата тенденция на продажба на чуждестранни облигации.

Щатският долар пък поевтиня с 0,25% спрямо японската валута до 100,54 йени за долар, а вследствие на това износителите бяха сред най-големите губещи.

Акциите на Sharp Corp. понижиха стойността си със 7,3% до 482 йени, а тези на Fast Retailer Corp. поевтиняха с 9,5% до 33 800 йени. Пазарната капитализация на Hino Motors Ltd. се сви с 6,1% до 1 492 йени за акция, а тази на Sumitomo Mitsui Trust Holdings Inc. намаля със 7% до 424 йени за акция.

В своя бележка директорът на отдела за азиатски изследвания в хонконгския филиал на HSBC Фредерик Нойман се позовава на слабите данни от Азия, обосновавайки мнението си, че положението за износителите от региона може да не се подобри до есента.

„Износът изглежда ще се забави допълнително, осигурявайки ни поредна порция от разочароващи тримесечни данни“, пише той. „Но не всичко е загубено ... Най-малко в САЩ и Япония възстановяването изглежда вероятно през втората половина на годината. Това би трябвало да помогне за разчистването на натрупаните запаси напоследък, които сдържат ръста на производството в Азия“, добавя той.

По думите му обаче „данните от региона може да не се обърнат в положителна посока до средата на третото тримесечие“. „Така че настройте се за още колебания“, посочва Нойман.

Пазарът потъна въпреки понижаването на доходността по 10-годишните японски държавни облигации с 5 базисни пункта до 0,89%.

На повечето азиатски пазари днес също бяха регистрирани отстъпления, макар и несравними с японското. Тайванският индекс Taiex заличи 1,13% до 8 243,29 пункта, а в Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,88% до 4 930,70 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,31% до 22 484,31 пункта, а в Китай Shanghai Composite изтри 0,27% до 2 317,75 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още