IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ занижи прогнозата си за растежа на Китай

През тази и следващата година БВП на страната ще нарасне със 7,75%, а не със съответно 8 и 8,2%, каквато беше предишната прогноза на фонда

10:37 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ занижи прогнозата си за растежа на Китай

Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай, съобщи MarketWatch.

Фондът очаква, че през тази и следващата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се повиши със 7,75%, а не със съответно 8 и 8,2%, каквато беше предишната прогноза, съобщи първият заместник управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън.

Според оценката на МВФ публичният дълг на Китай, включително дълга на местните правителства, е бил 50% от БВП през миналата година.

Липтън каза още, че юанът е „умерено подценен“ спрямо кошницата от основни валути и допълни, че Пекин има място за маневри за запазването на стабилността дори и при икономически сътресения.

Институцията призовава китайското правителство да предприеме решителни пазарноориентирани реформи и да започне по-ефективно да контролира резкия кредитен растеж, който може да предизвика тежки финансови проблеми, предаде АП.

Президентът на Китай Си Дзинпин пое ангажимента да направи втората по-големина икономика в света по-продуктивна, но все още не е представил детайли по конкретни програми. Световната банка и други международни организации призовават управляващите на страната да намалят влиянието на държавните компании и да насърчават свободната конкуренция, като предупреждават, че в противен случай растежът рязко ще се свие.

„Те имат нужда от либерализация и редукция на правителственото влияние върху икономиката, като се позволи пазарните сили да имат по-голяма роля“, коментира Дейвид Липтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още