IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай облекчава процеса на одобрение на някои инвестиции

Новите правила се отнасят до инвестиции в инфраструктура, градски транспортни или газови проекти, инвестиции в производство на химически продукти и други

16:45 | 17.05.13 г.
Китай облекчава процеса на одобрение на някои инвестиции

В опит да облекчи бюрократичните процедури и да стимулира икономическия растеж Китай е решил да елиминира необходимостта от одобрение от правителството за широк кръг инвестиции, съобщава MarketWatch.

Местните управи вече ще могат да одобряват някои инвестиционни проекти, посочва се в съобщение на китайския Държавен съвет, публикувано на официалния уебсайт на правителството. В 71 инвестиционни региона вече няма да се изисква одобрение от централното правителство, докато в други 20 то преотстъпва правата си за решение на местните управи.

Новото правило се отнася до инвестиции в инфраструктура, като например летища за гражданската авиация, градски транспортни или газови проекти, както и до инвестиции в производство на химически продукти, стомана, телекомуникационни мрежи, в логистичния сектор, корабостроенето и писти за Formula 1.

Например някои проекти за ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, които не са разположени на големи реки, вече няма да се нуждаят от одобрение на Комисията за национално развитие и реформи – държавната планова агенция. Молбите ще бъдат преценявани от местните власти, се посочва в съобщението.

„Това би могло да подпомогне инвестициите“, коментира икономистът в британската банка HSBC Ма Сяопин. „То очевидно е положителен знак“, добави той.

Промените обаче не премахват всички проверки на регулаторните органи в страната, тъй като някои министерства, натоварени с прилагането на стандартите за природната среда, стопанисването на земите и безопасността на продуктите, както и с контрола върху тях, ще запазят надзорната си функция.

Китай се опитва да ускори темпото на привличане на инвестиции чрез премахването на част от административните пречки, за да стимулира икономиката на страната, след като през първото тримесечие ръстът продължи да се забавя, а данните за април се оказаха до голяма степен разочароващи.

Междувременно от китайското Национално статистическо бюро съобщиха, че заплатите в страната са продължили да се повишават с двуцифрен процент и през миналата година въпреки по-бавният икономически растеж. Все пак темпото на повишаването им се е забавило леко спрямо предишната година в номинално изражение, макар че ако се вземе предвид инфлацията, то се е ускорило.

Последна актуализация: 04:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още