IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите японски банки отчитат стабилни печалби

Положителните резултати се дължат основно на търговията с облигации и на ръста на фондовия пазар в страната, подпомогнат от агресивната монетарна политика

16:32 | 15.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Най-големите японски банки отчитат стабилни печалби

Трите най-големи японски банки обявиха силни печалби за финансовата година, приключила на 31 март, благодарение отчасти на печалбите от облигации и на възстановяването на пазара на акции в страната, съобщи американският вестник Wall Street Journal.

Стабилните резултати отразяват степента, в която японските банки продължават да се облагодетелстват от възстановяването на основния борсов индекс Nikkei 225, подпомогнат от икономическата политика на правителството и агресивните действия на централната банка на страната.

Нетната печалба на Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., която е на второ място по пазарна капитализация в Япония, е нараснала с 53% до 794,06 млрд. йени (7,75 млрд. долара) благодарение на приходите от сегмента на потребителските кредити и от по-големият размер на неизплатените заеми в дейността ѝ в чужбина.

Mizuho Financial Group Inc. обяви ръст от 16% на нетната печалба, достигнала 560,52 млрд. йени, като увеличението се дължи основно на търговията с облигации.

Най-голямата японска банка според пазарната капитализация Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. надхвърли прогнозата си за печалба от 570 млрд. йени с близо 50%, отчитайки нетен положителен резултат от 852,62 млрд. йени. Макар това да представлява спад от 31% спрямо предишната финансова година, когато банката спечели 981,33 млрд. йени, понижението е главно заради еднократна печалба за предходния период.

Кредитната институция също е спечелила от търговията с облигации, докато конкурентите ѝ от Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. през последната финансова година са се представили зле на този пазар, особено в сравнение с великолепните резултати от предходния 12-месечен период.

Дългът на японското правителство достига около 200% от брутния вътрешен продукт на страната, като по този показател надхвърля дори гръцкия дълг, а населението застарява с бързо темпо, добавяйки натиск върху публичните финанси. Досега това не представляваше притеснение за облигационния пазар, който е доминиран от местни инвеститори.

Правителството обаче ще се опита да свие дефицита чрез удвояване на ставката на ДДС, ако икономическата обстановка се окаже благоприятна за подобен ход.

Тъй като печалбите от търговията с облигации вероятно ще намалеят през настоящата финансова година, банките ще се постараят да подобрят резултатите си от своя бизнес в чужбина.

Подемът на фондовия пазар подпомогна балансите на кредитните институции, тъй като японските банки по традиция заздравяват връзките си със съдружниците и клиентите чрез придобиването на дял в тях. Това обаче ги прави уязвими за спадове на фондовите пазари, тъй като може да ги принуди да отчетат загуби по вложенията си.

През първите 9 месеца на миналата финансова година на банките се налагаше да отпишат активи за над 600 млрд. йени, но от средата на ноември, когато успешната кампания на Шиндзо Абе за премиерския пост осигури подкрепа за фондовите борси, Nikkei 225 се повиши с 43%. Подемът помогна за подобряванена представянето през последното тримесечие и за финансовата година като цяло.

За настоящата финансова година трите банки също прогнозират солидни нетни печалби. От Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. очакват тя да се свие до 580 млрд. йени, предвижданията на Mizuho Financial Group Inc. са за 500 млрд. йени, а от Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. предвиждат нетна печалба от 760 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Лошо! Много лошо! Печелят ли банките губи народа.... много лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още