IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да задмине САЩ по размер на корпоративния дълг до две години

До края на 2017 г. китиайският фирмен дълг ще е с до 50% повече от европейския, се посочва в доклад на S&P

14:43 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Китай може да задмине САЩ по размер на корпоративния дълг до две години

В следващите две години се очаква Китай да задмине САЩ като най-големият в света пазар на корпоративен дълг, сочи доклад на Standard & Poor's, цитиран от Financial Times.

Рейтинговата агенция очаква китайските компании да имат нужда от дългово финансиране (банкови заеми и облигации) за над 18 трлн. долара до края на 2017 г., или около една трата от прогнозираните 53 трлн. в глобален план. (35 млрд. рефинансиране на съществуващ дълг, а останалата част – нов дълг).

Според S&P Китай първо ще изпревари САЩ, а след това и САЩ и еврозоната заедно. Заради по-високия растеж в страната китайските фирми се очаква да дължат 13,8 млрд. долара до края на 2014 г., докато американските - 13,7 млрд.

В момента по-голямата част от дълговото финансиране в Китай е под формата на банкови заеми, но се очаква нуждата от финансиране да подпомогне развитието на пазара на корпоративни облигации.

Въпреки значителната нужда от финансиране в Китай, от S&P се опасяват за растежа в страната, като според агенцията икономиката има най-висок риск от корекция сред група от 32 икономики поради ниската инвестиционна продуктивност.

Агенцията посочва също, че бързата кредитна експанзия от 2009/2010 е вдигнала дела на частния дълг в икономиката. S&P изтъква и че 80 от топ 100-те корпорации в Китай са държавни, както и че според нейно проучване кредитният риск на кредитополучателите е сравнително нисък.

Голяма част от световното търсене за дългово финансиране през следващите пет години се очаква да дойде от Азиатско-тихоокеанския регион. Агенцията е понижила прогнозата си дълговото финансиране в Европа и Великобритания.

През следващите пет години корпоративният дълг в Европа може да спадне до 20% от глобалния от 24% през 2012 г. До края на 2017 г. китиайският фирмен дълг ще е с до 50% повече от европейския, въпреки че в момента е със сходен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още