IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия предвижда бюджетни дефицити през тази и следващата година

Социалните сътресения, съпътстващи прекалено бързите и мащабни мерки за икономии не са нашият път, заяви лейбъристкият финансов министър на страната

16:35 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия предвижда бюджетни дефицити през тази и следващата година

Австралийското правителство прогнозира бюджетен дефицит за текущата финансова година, след като преди година обещаваше излишък, пише ВВС. Бюджетът предвижда по-малък дефицит през 2014 и излишък през 2015 г.

Новите прогнози обаче не смутиха кредитната агенция Moody's. „Въпреки че до 2014-2015 г. се предвиждат дефицити, те са сравнително малки като процент от БВП“, коментира Стивън Хес, старши вицепрезидент в агенцията.

Очаква се дефицитът тази година да е в размер на 19,4 млрд. австралийски долара (19,2 млрд. американски), обяви финансовият министър Уейн Суон, който оповести и повишени разходи за отбрана и външна помощ.

Голяма част от недостига се дължи на забавянето в добивния бизнес, който подкрепяше икономиката през последните години. Преди година се предвиждаше бюджетен излишък от 1,5 млрд. австралийски долара.

Търсенето за австралийските суровини поддържаше икономиката, но се очаква бумът да премине през тази година, като напоследък някои цени вече спадат.

30%-ят данък върху печалбите на добиващите желязна руда и въглища компании се очакваше да вкара в хазната 3 млрд. австралийски долара, но по последни оценки той ще донесе едва 200 млн. тази и 700 млн. следващата година.

В обръщение към парламента в столицата Канбера Суон защити решението на своето правителство да не поема твърде бързо по пътя на строгите икономии, за да балансира дефицитите.

„На тези, които искат да ни вкарат в европейския коловоз на жестоки икономии ще кажа, че социалните сътресения, съпътстващи прекалено бързите и мащабни мерки не са нашият път“, каза той.

„Рязането до кокал изправя австралийските работни места и икономиката ни пред рискове – нещо, което това лейбъристко правителство никога няма да допусне.“ Това вероятно ще е последният бюджет на кабинета на лявоцентристката партия, която се очаква да загуби изборите през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още