IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of China закри сметките на Външнотърговската банка на Пхенян

Китай, традиционният съюзник на Северна Корея, се присъедини към санкциите, налагани от САЩ

21:01 | 07.05.13 г.
Bank of China закри сметките на Външнотърговската банка на Пхенян

Сметките в Bank of China на севернокорейската Външнотърговска банка, основната международна банка на Пхенян, бяха закрити, съобщи Reuters. Китайската банка изпълнява санкцията, наложена от САЩ през март.

Подозренията на Вашингтон са, че благодарение на Външнотърговската банка Северна Корея финансира своята ядрена програма. За първи път обаче Китай се включва в засилващия се натиск срещу Пхенян, отбелязват още световните агенции.

Китай е един от малкото съюзници и защитници на Северна Корея и освовен търговски партньор на страната. Търговските връзки между двете държави се оценяват на 6 млрд. долара, като не е ясно каква част от тези пари преминават през севернокорейската Външнотърговска банка.

Всъщност не се знае много за финансовите операции на тази банка – активите и инвестициите се оказаха държавна тайна. Външнотърговската банка обаче се използва от посолствата, неправителствените организации и агенциите на ООН, разположени в Северна Корея.

По тази причина и Германия и Франция вече изразиха опасенията си относно последиците, ако ЕС се присъедини към санкциите на Вашингтон към банката.

Мярката, които наложи САЩ, обаче не са част от санкциите на ООН. Съветът за сигурност към организацията наложи наказание на Северна Корея след опит за изстрелване на ракета в средата на февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още