IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея прие извънреден пакет за стимулиране на икономиката

Очакванията са пакетът стимули да увеличи годишния икономически растеж с 0,3 процентни пункта и да спомогне за създаването на 40 хил. нови работни места

11:36 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея прие извънреден пакет за стимулиране на икономиката

Южна Корея е поредната азиатска държава, която ще се опита да стимулира икономиката с по-големи харчове, след като прие план на стойност 17,3 трлн. вона (15,3 млрд. долара), съобщи ВВС.

Средствата ще бъдат насочени към малките и средни експортноориентирани компании, за създаването на нови работни места, за стимулирането на изпадналия в стагнация пазар на имоти и за покриване на недостатъчните данъчни приходи.

Очакванията са пакетът стимули да увеличи годишния икономически растеж с 0,3 процентни пункта и да спомогне за създаването на 40 хил. нови работни места.

Южна Корея беше ударена тежко заради свиването на износа и забавянето на вътрешното търсене, а преди няколко седмици финансовото министерство на страната занижи прогнозата си за растежа до 2,3% през тази година. Предишната прогноза беше за ръст от 3 на сто.

Същевременно колебанията на валутните пазари засилиха опасенията, че може да се очаква допълнително свиване на експортния сектор. От май миналата година южнокорейският вон е поскъпнал с 10 на сто спрямо американския долар, което оскъпи южнокорейския експорт и доведе до свиване на печалбите на компаниите-износителки.

Основен двигател на поскъпването на южнокорейския вон на валутните пазари е разхлабената парична политика в Япония. От ноември 2012 г. йената е поевтиняла с около 20 на сто спрямо долара, отбелязва ВВС.

Засилват се и опасенията, че южнокорейските стоки може да са големият губещ в резултат на паричните стимули, защоти Япония и Южна Корея се конкурират на едни и същи пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още