IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай достигнаха 3,4 трлн. долара

Експанзията поражда опасения за дълговите нива в икономиката

12:40 | 11.04.13 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай отново е изправен пред опасността да бъде наводнен от чуждестранни капиталови потоци, след като се оказа, че валутните резерви на страната са се увеличили с най-бързия темп от второто тримесечие на 2011 г., съобщава Financial Times.

През първото тримесечие на 2013 г. резервите на страната са нараснали със 130 млрд. долара до 3,44 трлн. долара или приблизително, какъвто е размерът на германската икономика. Това стимулира кредитния растеж и поражда опасения за дълговите нива в икономиката. Китайските валутни резерви са най-големите в света.

Нарастването бележи рязък обрат спрямо миналата година, когато парите изтичаха от Китай.

Завръщането на капитала стимулира ускорения кредитен растеж през първото тримесечие. За периода ново предоставените кредити са се увеличили с 58% на годишна база до 6,2 трлн. юана

По-рано тази седмица агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната в местна валута – първото подобно решение от 1999 г. - поради опасения, че регионалните правителства и компаниите в Китай са натрупали твърде много дългове.

Рейтинговата агенция обръща внимание и на разрастването на „сенчестото банкиране“.

Нарастването на кредитирането по официални данни е умерено – 16% на годишна база. Предоставените извън банковата система заеми обаче, включително тръстовите заеми и корпоративните облигации, са се удвоили.

„Увеличението на валутните резерви е много ясен знак, че капиталовите потоци се завръщат“, казва Шен Дзянуан, икономист на Mizuho Securities.

„Очертава се тези опасения да нараснат през идните месеци заради масивните програми за печатане на пари в САЩ и Япония“, допълва той.

Мащабните програми за изкупуване на облигации, предприети от Федералния резерв (Фед) и Централната банка в Токио, разширяват паричното предлагане в САЩ и Япония като генерират кеш, част от който в крайна сметка попада в икономиките на развиващи се пазари като Китай.

През последните месеци Китайската централна банка предприе мерки за ограничаване на ликвидността в страната в опит да се справи с инфлационния ефект от притока на чуждестранни капитали.

Пекин прилага строги капиталови контроли, за да предотврати спекулативния приток на капитали. Несъответствията в данните за китайския износ, публикувани в сряда, обаче илюстрират един от начините, по който инвеститорите заобикалят регулаторния режим в страната.

През март китайският износ в глобален мащаб е нараснал с едва 10% на годишна база. Износът за Хонконг обаче се е увеличил с 93%, което според анализаторите е показателно за това как компаниите надписват сметки, за да вкарат повече капитали в Китай.

Лу Тин, икономист на  Bank of America Merrill Lynch, коментира, че данните за кредитирането вероятно ще подсилят опасенията за инфлацията, дълговете на регионалните правителства и сенчестото банкиране.

Растежът в Китай достигна най-ниското си ниво през третото тримесечие на миналата година, когато икономиката на страната се разшири със 7,4% на годишна база. През последното тримесечие на 2012 г. растежът се възстанови до 7,9% и се очаква леко да надхвърли това ниво през първото тримесечие на 2013 г., данните за което ще бъдат публикувани в понеделник, 15 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Просто е Китай със огромните резерви от долари трябва да започне масирано купуване на американски стоки от самолети машини на Катерпилар и нефт до месо зърнени храни и метали Това ще завърти американската икономика до 4-5 % ръст на Б В П и това ще повлече кервана Излизане на Европа и Япония от перманентна криза Бум на икономиките на развиващите се пазари И всички ще купуват китайски стоки Единствено което трябва да потдържат всички са ниски бюджетни дефицити и задлъжняване над неприемливи нива Истината е балансирани бюджети На всички Това е Просто е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още