IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси обърнаха посоката към спад

Несигурността около спасителния финансов пакет за Кипър и неспособността на Италия да сформира правителство натежават върху пазарите, коментира анализатор

15:39 | 28.03.13 г.
Азиатските индекси обърнаха посоката към спад

Повечето основни индекси на големите азиатски борси се понижиха в днешната сесия заради опасения, че дълговата криза в еврозоната се задълбочава, като данните за спада в продажбите на съществуващи жилища в САЩ само задълбочиха процеса, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,5% до 135,45 пункта, почти заличавайки месечната си печалба, като около 2 акции в него поевтиняха спрямо всяка, която повиши стойността си.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,3% до 12 335,96 пункта, след като от министерството на финансите на страната обявиха, че през миналата седмица чуждестранни инвеститори са продали японски акции на стойност 267,6 млрд. йени (2,8 млрд. долара) повече, отколкото са закупили, а новият управител на централната банка на страната Харухико Курода предупреди, че японският дълг е неустойчив.

Акциите на Sony Corp. понижиха стойността си с 3% до 1 625 йени, , а тези на GS Yuasa Corp., производителят на акумулатори за Boeing Co., потънаха с 11% до 392 йени, след като от Mitsubishi Motors обявиха, че неин акумулатор се стопил през миналата седмица по време на тестове в техен завод.

Пазарната капитализация на Sharp Corp. намаля с 3,6%, след като вчера изтече крайният срок за инвестиция на Foxconn Technology Group в закъсалия японски производител на електроника, а два източника, запознати с положението в него, обявиха, че той може да потърси финансиране от компания за дялови инвестиции и да продаде акции.

Китайският индекс Shanghai SE Composite потъна с 2,8% до 2 236,30 пункта, след като стана ясно, че регулаторните органи в страната са наредили на банките да ограничат инвестициите на средства на клиенти в активи, които не се търгуват публично, а от китайския Държавен съвет вчера обявиха, че ще предприемат мерки за разхлабване на държавния контрол върху лихвените проценти и курса на юана. Акциите на China Citic Bank Corp. загубиха 9,1% от стойността им до 4,79 юана.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,7% до 22 299,63 пункта, като акциите на най-голямата китайска банка без държавно участие China Minsheng Banking Corp. понижиха стойността си със 7,9% до 9,89 хонконгски долара, а тези на Hutchison Whampoa Ltd. поевтиняха с 1,3% до 80,90 хонконгски долара.

„Те се опитват да следят китайските банки по-изкъсо, но не могат да ги затворят само защото реалната икономика се нуждае от парите им“, заяви Бенджамин Там, портфолио мениджър в IG Investment в Хонконг. „Активите им обаче ще останат под натиск“, добави той.

Тайванският индекс Taiex отстъпи с 0,35% до 7 866,88 пункта, но в Южна Корея KOSPI изстиска повишение от 0,08 пункта, или по-малко от 0,01%, до 1 993,52 пункта, след като данни показаха, че излишъкът по текущата сметка на страната се е разширил през февруари. Акциите на Kia Motors Corp. обаче загубиха 1,4% от стойността си до 56 100 вона.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изтри 0,6% до 4 966,50 пункта, като акциите на Newcrest Mining Ltd. понижиха стойността си с 8,3% до 20,05 австралийски долара, след като компанията понижи прогнозата си за годишния добив, а тези на Nufarm Ltd. потънаха със 17% до 3,95 австралийски долара, след като тя обяви, че годишната ѝ печалба ще намалее заради по-ниските приходи от операциите в страната.

„Доверието в Европа е слабо“, заяви Стивън Холмарик, ръководител на отдела за проучвания на инвестиционните пазари в Colonial First State Global Asset Management в Сидни. „Несигурността, създадена около спасителния финансов пакет за Кипър, и неспособността на Италия да сформира правителство натежават върху пазарите, припомняйки ни, че Европа се очертава като негативен фактор за години напред“, добави той.

В Индонезия Jakarta Composite спечели 0,3% до 4 940,98 пункта, но сингапурският индекс FTSE Straits Times регистрира спад от 0,15% до 3 308,10 пункта.

Утре борсите в Хонконг, Австралия и Сингапур няма да работят заради католическия и протестантския Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още