IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nomura предупреждава за рисковете пред икономиката на Китай

Растящият ливъридж, забавянето на растежа и високите цени на имотите са трите основни риска за финансовата система на страната

13:06 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nomura предупреждава за рисковете пред икономиката на Китай

Тъкмо когато опасенията относно „твърдото приземяване“ на китайската икономика изглеждаха стихнали, анализаторите на Nomura отправиха предупреждение, че второто по-големина стопанство в света показва същите тревожни симптоми, които предизвикаха и финансовата криза от 2008 г., пише CNBC.

Икономистите на банката Джъуей Джан и Уенди Чен изтъкват бързо растящия ливъридж (вътрешен кредит/БВП), спада на потенциалния растеж и високите цени на имотите като три сигнала, които не трябва да бъдат подценявани. „В Китай има рискове за финансовата система и правителството трябва да действа бързо, за да ги ограничи. Смятаме, че мащабът на рисковете не се оценява напълно от инвеститорите“, посочват Джан и Чен в доклад, публикуван през уикенда.

Според тях, ако страната поддържа разхлабена монетарна политика през тази година, тя ще повиши риска от финансова криза през 2014 г. Политиката на лесни пари може да вдигне инфлацията и ливъриджа, което да направи евентуалният процес на деливъридж по-болезнен. „Не можем да изключим такъв сценарий, имайки предвид политическия натиск за поддържане на силния растеж“, се казва в доклада на Nomura.

В резултат на фискалните и монетарните стимули на правителството ливъриджът в Китай е достигнал 155% през миналата година – най-високото му ниво от 1978 г., откакто се води статистика за този показател – спрямо 121% преди кризата от 2008 г. Икономистите припомнят, че ливъриджът в САЩ е нараснал 30 процентни пункта за петте години преди страната да навлезе във финансовата криза през 2008 г.

В последните месеци обаче правителството на Китай даде сигнали, че е обезпокоено от финансовите рискове в икономиката, като централната банка обяви контролирането им за свой основен приоритет. Миналата седмица управителят на банката Джоу Сяочуан заяви, е около 20% от заемите, отпуснати на местните власти са рискови.

Страната е изправена също така и пред по-нисък потенциал за растеж поради намаляване на работната сила и спад в производителността. Ръстът на БВП през 2012 г. бе 7,8% - най-слабият от 13 години, а за тази година правителството си постави за цел растеж от 7,5%.

Тревожен знак са и растящите цени на имотите, отбелязват икономистите, като посочват, че поскъпването на активите обикновено предхожда банковите кризи.

Според официалната статистика цените на жилищата в най-големите градове на Китай са скочили със 113% между 2004 и 2012 г., но данните изглеждат съмнително подценени. Доклад на трима професори от Сингапурския университет и университета Цингхуа констатира ръст при имотите от 250% за периода 2004-2009 г.

По-рано през месеца правителството на Китай излезе с пакет от мерки за обуздаване на цените на имотите, в това число и 20% данък печалба при продажбата на жилища. Според Джан и Чен обаче взетите мерки няма да дадат резултат в дългосрочен план. „След въвеждането на мерките цените спаднаха, но после се възстановиха, което означава, че рисковете остават.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още