IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът заля и борсите в Азия

Подобряващите се нагласи за американската икономика тласкат пазара нагоре, въпреки че опасенията за Китай се запазват

14:10 | 15.03.13 г.
Оптимизмът заля и борсите в Азия

Повечето основни индекси на големите азиатски борси регистрираха повишения в днешната сесия, след като първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ продължиха да отчитат неочакван спад и през миналата седмица, а горната камара на японския парламент одобри кандидатурата на Хирохико Курода за управител на централната банка на страната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0,5% до 136,02 пункта, като около 5 акции в него поскъпнаха спрямо всеки 4, понижили стойността си. За седмицата индексът е на печалба от 0,3%, която бе ограничена от ускоряването на потребителската инфлация в Китай и изявлението на председателя на централната банка на страната, че монетарната политика, която финансовата институция провежда, повече не може да се определя като „разхлабена“.

В Япония Nikkei 225 напредна с 1,45% до 12 560,95 пункта, затваряйки на най-високото си ниво от септември 2008 г. след одобряването на кандидатурите на управителя и подуправителите на централната банка на страната, които заемат постовете от 19 март.

Акциите на Honda Motor Co. прибавиха 2,6% към стойността си до 3 820 йени, а тези на Sony Corp. скочиха с 11% до 1 668 йени, след като Daiwa Securities Group Inc. препоръча покупка на акциите на компанията заради очакванията си за „драматичен обрат по отношение на печалбата“.

Има слухове за евентуално извънредно заседание на управителния съвет на Японската централна банка, заяви Кеничи Кубо, главен финансов мениджър в Tokio Marine Asset Management Co. “Ако това се случи, може да бъдат приложени драстични мерки“, добави той. Следващото официално заседание на финансовата институция е насрочено за 3-4 април.

Пазарната капитализация на Nippon Yusen K.K. се разшири с 6,4% до 265 йени за акция, а тази на Nikon Corp. нарасна с 2,5% до 2 262 йени за акция, след като вестник Nikkei съобщи, че компанията е получила поръчка от Intel Corp. на стойност 6 млрд. йени (62 млн. долара).

Китайският индекс  Shanghai Composite Index се повиши с 0,4% до 2 278,40 пункта, след като Ли Къцян официално пое премиерския пост от Уън Дзябао, но в Тайван Taiex загуби 0,3% до 7 927,49 пункта, заличавайки печалби от 0,6% в рамките на сесията.

Хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 0,4% до 22 533,11 пункта, като за седмицата загуби малко над 3%. Акциите на автопроизводителя BYD Co. поевтиняха със 7,8% до 24,25 хонконгски долара за акция, след като източници съобщиха, че компанията е наела Deutsche Bank AG and UBS AG за продажбата на до 20% от ценните ѝ книжа, търгувани в Хонконг, срещу които би могла да получи до 4,17 млрд. хонконгски долара (538 млн. щатски долара) според цената при затваряне от вчера.

Пазарната капитализация на Techtronic Industries Co. обаче нарасна с 2,8% до 18,10хонконгски долара за акция, а тази на China Southern Airlines се разшири с 2,9% до 4,24 хонконгски долара за акция, след като вестник Shanghai Securities News съобщи, че Китай ще увеличи инвестициите за изграждане на летища, тъй като съоръженията в страната няма да успеят да поемат нарастващото търсене, цитирайки председателя на китайската Агенция за гражданска авиация.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,8% до 1 986,50 пункта, след като в определени моменти от сесията печалбата му достигаше 0,4%, а акциите на Samsung Electronics Co загубиха 2,6% от стойността си до 1,480 млн. вона след представянето на новия смартфон на компанията Galaxy S4 в Ню Йорк. Пазарната капитализация на Hyundai Motor Co. обаче се разшири с 3,8% до 220 000 вона.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 скочи с 1,75% до 5 120,24 пункта, като това е най-силният му ръст в рамките на една сесия от 19 юли, а акциите на Wesfarmers Ltd. поскъпнаха с 2,5% до 43,12 австралийски долара.

„Увеличаващият се оптимизъм за американската икономика тласка пазара нагоре, въпреки че опасенията за Китай се запазват“, заяви Матю Шърууд, ръководител на отдела за проучвания на инвестиционните пазари в Perpetual Investments в Сидни.

В Сингапур и Индонезия основните индекси регистрираха ръстове между 0,2% и 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още