IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт ще изкупи дългове за милиарди долари на гражданите си, анулирайки лихвите

Банки са нарушили правила, уреждащи отпускането на кредити, налагайки твърде високи лихви по тях, а централната банка не е успяла да наложи спазването на закона

20:31 | 12.03.13 г. 5
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кувейтските власти постигнаха днес предварително споразумение, според което правителството ще трябва да изкупи милиарди долари дългове, взети от кувейтчани, и ще анулира лихвите по тях, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Постигнато бе споразумение по този въпрос", заяви пред журналисти министърът на финансите Мустафа ал Шамали след среща на комисията по финансите и икономиката на парламента. "Споразумението ще бъда приключено идната седмица", допълни финансовият министър, който дълго време отказваше такова решение.

Председателят на комисията Юсеф ал Залзала обясни, че правителството ще трябва да купи заемите, получени от кувейтчани от банки между 1 януари 2002 година и 30 март 2008 година.

Депутатите заявиха, че кувейтските банки са нарушили правилата, уреждащи отпускането на кредити, налагайки прекомерно високи лихви по тях, и че централната банка не е успяла да наложи спазването на закона.

Правителството ще анулира лихвите и ще разсрочи по-гъвкаво изплащането на тези задълженията на траншове, които няма да превишават 40% от приходите на задлъжнелите лица.

Общият обем на дълга не е известен с точност, но според член на комисията вероятно става дума за 900 милиона динара (3,2 милиарда долара) за сметка държавната хазна. Предполага се, че близо 66 000 кувейтчани ще се възползват от тази мярка, допълни друг депутат.

Кувейт, който твърди, че контролира 10% от петролните запаси в света, добива близо 3 милиона барела дневно. Държава на благоденствието за гражданите си, Кувейт има инвестирани авоари в чужбина за близо 400 милиарда долара, натрупани през последните 13 години благодарение на поскъпването на черното злато, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Мисля, че грешишЗа по-малко от година са потънали в сметки на политици, любовниците им, сателити, магистрати,*** ...Дупките по улиците остават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Е как направиха дългове тия кувейтчани? И то за милиарди? Те не са много народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
trujusfre
преди 11 години
И да искаме не можем да ги стигнем и то никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Те тези заеми и опрощавания не ги дават на чужденци а само на местни граждани (и то само мюсюлмани). Ако си смениш, гражданството, религията и поживееш там 10 години може и да те огрее.Благодарение на петрола кувейтците от 30 години си живеят в истински социализъм, защото са колкото 1 средно голям западен град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Отивам да тегля заем в Кувейт.Имали 400млрд.защо не ги инвестират всичките в България.За 3г. няма да я познаем страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още