IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на регулациите на китайския пазар на имоти потопи азиатските борси

Китайското правителство не се колебае да се бори с възникването на балони, но основното опасение е данък върху продажбите на имоти от 20%

14:23 | 04.03.13 г.
Затягането на регулациите на китайския пазар на имоти потопи азиатските борси

С изключение на Япония всички основни индекси на големите азиатски борси регистрираха значителни понижения в днешната сесия, след като Китай затегна правилата за ипотечното кредитиране в нов опит да охлади пазара на имоти в страната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс  MSCI Asia Pacific загуби 0,8% до 133,59 пункта, като около 3 акции в него поевтиняха спрямо всеки 2, повишили стойността си, като най-зле се представиха подиндексите на добивните и енергийните компании.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,4% до 11 652,29 пункта, заличавайки печалби от 1,4% в рамките на сесията, след като номинираният за управител на японската централна банка Хирохико Курода заяви в изслушването си пред парламента на страната, че ще направи всичко, което е необходимо, за да бъде преодоляна дефлацията.

Търгуваните обороти обаче бяха с 21% под 30-дневната средна, след като грешка в системата блокира търговията с фючърси и опции в Осака в продължение на близо 4 часа и доведе до рестартирането ѝ. „Това поля със студена вода подема при японските акции“, заяви Хидехиро Томиока от токийския филиал на Manulife Asset Management Ltd. „То е в състояние да увеличи недоверието сред глобалните инвеститори“, добави той.

Акциите на оператора на универсални магазини J Front Retailing Co. повишиха стойността си с 6,6% до 585 йени, след като вестник Nikkei обяви, че най-голямата верига магазини в страната Aeon Co. планира да закупи подразделението ѝ  Peacock Stores. Пазарната капитализация на най-голямата японска строителна компания Mitsubishi Estate Co. нарасна с 3,6% до 2 537 йени за акция заради очакванията за разширяване на програмата за изкупуване на активи след назначаването на Курода.

Китайският индекс Shanghai SE Composite изтри 3,65% до 2 273,40 пункта, достигайки най-ниското си ниво при затваряне от 11 януари, след като властите наредиха увеличаването на първоначалните вноски и лихви по ипотеките за покупка на второ жилище в градове с прекомерно бързо темпо на покачване на цените, а индексът на бизнес активността при услугите показа, че секторът се е разширил с най-бавното си темпо от 5 месеца.

Акциите на Shanghai Industrial Development Co. потънаха с 10,05% до 7,70 юана, а тези на  Poly Real Estate Group Co. поевтиняха с 10% до 11,37 юана.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 1,5% до 22 537,81 пункта, като акциите на China Resources Land Ltd. загубиха 8,9% от стойността си до 20,60 хонконгски долара, а тези на China Construction Bank Corp. поевтиняха с 2,4% до 6,19 хонконгски долара.

„Хората са леко притеснени, че вместо добри политики можем да станем свидетели на допълнителни ограничения от страна на Националния конгрес“, заяви Джексън Вон, вицепрезидент на Tanrich Securities Co. в Хонконг, визирайки започващата утре годишна сесия на най-висшия законодателен орган в Китай.

Мерките в сектора на недвижимите имоти „показват, че централното правителство не се колебае да се бори с възникването на балони. Основното опасение би било данък върху продажбите на имоти от 20%. Това е голямо число и напълно ще разруши целия китайски пазар на недвижими имоти“, добави той.

Пазарната капитализация на Cnooc Ltd. намаля с 2% до 14,58 хонконгски долара за акция, а тази на Rusal PLC се сви с 3,4% до 4,22 хонконгски долара за акция, след като компанията обяви, че ще понижи добива си на алуминий до края на 2013 г. с 300 000 тона.

Тайванският индекс Taiex се понижи с 1,2% до 7 867,34 пункта, а в Южна Корея KOSPI намаля с 0,7% до 2 013,15 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изтри 1,5% до 5 010,52 пункта, като акциите на Rio Tinto Group понижиха стойността си с 3,7% до 63,65 австралийски долара.

В Сингапур и Индонезия основните индекси отстъпиха с между 0,9% и 1,05%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още