IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На британците може да се наложи да работят и до 75 г. „благодарение“ на Китай

Огромните спестявания на китайците държат ниски лихвите и доходността, което се отразява на годишните доходи на пенсионните фондове

12:05 | 28.02.13 г. 6
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според CEBR дългосрочната цена на мерките за строги икономии ще надхвърли средствата, осигурени за спасяване на банките по време на финансовата криза.

Оттам изчисляват, че спасяването на банките ще струва на британския данъкоплатец около 120 млрд. паунда, докато проблемите с прекомерните дефицити, натрупани след 200 г., ще струва на икономиката 1,5 трлн. паунда до 2025 г.

„Най-рано в края на 20-те години политиките на строги икономии ще могат да бъдат разхлабени“, твърди МакУилямс.

Същевременно обаче лихвените проценти във Великобритания вероятно ще останат ниски най-малко през следващите 20 години, се изтъква в доклада на CEBR.

“Дори пенсионният регулатор признава, че повечето пенсионни схеми са недофинансирани и много от тях никога няма да постигнат състояние на пълно финансиране, докато се задържат ниските лихви, без техните гаранти да фалират“, припомня МакУилямс.

„А за онези с пенсионни схеми с преки вноски годишният доход от лихви, който могат да получат, изглежда няма да нарасне много в сравнение с днешните доста потиснати нива. Работниците биха могли да спестят повече, но е малко вероятно да го направят, а ако го направят масово по целия сват, само ще увеличат натрупаните спестявания, които са основната причина за проблема“, добави той.

Пенсионните схеми с преки вноски представляват пенсионни планове, в които работодателят осигурява равен дял с тази на служителя според полученото годишно заплащане.

Тенденцията по отношение на спестяванията в Китай означава, че страната може да стане собственик на една четвърт от световните активи, тъй като инвестира значителна част от средствата в чужбина, посочват от CEBR.

“До момента китайците инвестират сериозно в региони като Африка и Южна Америка, които Западът е пренебрегвал, както и в американски държавни облигации. Но те все повече ще се насочват към други активи като компании и недвижими имоти на Запад, включително в британски компании“, пише още в документа.

„Най-добре започнете да учите мандарин – следващият Ви началник може да се окаже китаец“, съветва МакУилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Освен това статията е и доказателство за неефективността на пенсионните фондове, които си остават една паразитна структура, целяща единствено да създава доходи "от нищото" за собствениците и служителите си. Според статията излиза, че е по-добре просто да внесеш парите си в банката, отколкото да ги даваш на някакъв фонд, който ще направи точно същото вместо теб, но ще си удържи и комисионна. При това няма да имаш достъп до парите си докато не навършиш 75, а и тогава достъпът ти ще е силно ограничен - до размера на пенсията която получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Много обичаме да се радваме, когато някой загазва. "Я не сакам я да съм добре ..." А ако някъде нещата тръгнат на добре ни обзема черна мъка. Какво да се прави - особености на националния характер. Освен, разбира се, ако не си си купил суапове за обратно изкупуване в случай на фалит на Англия. Съвременната финансова система дава пълната възможност да се печелят реални пари на гърба на чуждото нещастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
prectical
преди 11 години
Въобще не ме интересуват тези колонизатори чиято единствена цел е заграбване на световните ресурси в изкуствено подържане на висок стандарт на живот.Света вече не е онзи който беше 70-80 и 90 години на 20 век където МВФ и други организации прилагаха шоковите терапии и унищожиха 50 процента от населенията на страните в който бяха прилагани. Вече англичаните са господин "Никой" в световната политика и е добре да го разберат.Щеше да е хубаво и те да опитат от "Шоковата Терапия" та тогава тези 75 години за пенсиониране ще са им най- малкият проблем.Искрено ще се радвам инглизите да пропаднат яко в калта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Наред с безумните новини у нас, все по безумни стават и новините по света. Имам лошото усещане, че скоро ще се случи нещо неприятно. И май ще е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И на нас навремето ни беше виновен световният империализъм и четирите годишни времена. Има много професии, които просто няма как човек да ги работи до 75 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Айде сега Китайците виновни за провала на малоумната система да се стимулира ръст чрез кредити, промиха мозъците на хората и си съсипаха икономиките и когато вече не могат да надуват балона на кредитите повече т.е. лихвите са близки до нула, им е виновен някой друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още