IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На британците може да се наложи да работят и до 75 г. „благодарение“ на Китай

Огромните спестявания на китайците държат ниски лихвите и доходността, което се отразява на годишните доходи на пенсионните фондове

12:05 | 28.02.13 г. 6
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Огромните спестявания в Китай, втората по големина икономика в света, означават, че британците, които в момента са на възраст между 20 и 30 години, ще са в състояние да се пенсионират чак на 75 години, сочи доклад на Центъра за икономически и бизнес проучвания (Center for Economic and Business Research - CEBR), цитиран от CNBC.

Според доклада прекалено големите спестявания в развиващите се икономики и по-специално в Китай, както и нарастващият дял на страната в световната икономика ще задържат доходността и лихвените проценти ниски за години напред.

Това ще остави пенсионните фондове в състояние на недофинансиране, задържайки ниски нивата на годишните им доходи.

„За да се оттеглят при близък стандарт на живот до този, на който са се наслаждавали дотогава, те ще трябва да удължат трудовия си път и да съкратят броя на годините в пенсия чрез работа, докато станат доста по-възрастни от настоящите години за пенсиониране“, заяви Дъглас МакУилямс, изпълнителен председател на борда на директорите на CEBR.

В момента възрастта за пенсиониране на държавните служители във Великобритания е 65 години за мъжете и 60 за жените, но трябва да нарасне до 66 години и за двата пола до 2020 г., както е записано в правителствения проектозакон за пенсионирането от октомври 2012 г.

МакУилямс изтъкна, че натрупването на спестявания в Китай е основният двигател при тази тенденция. Населението на страната държи зашеметяващите 25% от световните спестявания, се посочва в доклада. През тази година те са нараснали до 4,5 трлн. долара, докато през 1990 г. са били едва 153 млрд. долапа, като от CEBR очакват обемът им да продължи да се увеличава.

Отслабването на държавните финанси, породено от мерките на строги икономии, също ще направят по-трудно пенсионирането за британските работници пред 75-годишна възраст, се подчертава в документа.

През тази седмица Великобритания бе лишена от максималния си кредитен рейтинг от международната рейтингова агенция Moody's заради опасения за потиснатите перспективи да ръст и нарастващото дългово бреме.

Британското правителство реализира енергични мерки за строги икономии, но те са за сметка на растежа. През третото тримесечие на 2012 г. икономиката на страната се измъкна от 9-месечна рецесия, постигайки ръст от 0,9%, но впоследствие се сви с повече от очакваните 0,3% през последното тримесечие на миналата година.

Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Освен това статията е и доказателство за неефективността на пенсионните фондове, които си остават една паразитна структура, целяща единствено да създава доходи "от нищото" за собствениците и служителите си. Според статията излиза, че е по-добре просто да внесеш парите си в банката, отколкото да ги даваш на някакъв фонд, който ще направи точно същото вместо теб, но ще си удържи и комисионна. При това няма да имаш достъп до парите си докато не навършиш 75, а и тогава достъпът ти ще е силно ограничен - до размера на пенсията която получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Много обичаме да се радваме, когато някой загазва. "Я не сакам я да съм добре ..." А ако някъде нещата тръгнат на добре ни обзема черна мъка. Какво да се прави - особености на националния характер. Освен, разбира се, ако не си си купил суапове за обратно изкупуване в случай на фалит на Англия. Съвременната финансова система дава пълната възможност да се печелят реални пари на гърба на чуждото нещастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
prectical
преди 11 години
Въобще не ме интересуват тези колонизатори чиято единствена цел е заграбване на световните ресурси в изкуствено подържане на висок стандарт на живот.Света вече не е онзи който беше 70-80 и 90 години на 20 век където МВФ и други организации прилагаха шоковите терапии и унищожиха 50 процента от населенията на страните в който бяха прилагани. Вече англичаните са господин "Никой" в световната политика и е добре да го разберат.Щеше да е хубаво и те да опитат от "Шоковата Терапия" та тогава тези 75 години за пенсиониране ще са им най- малкият проблем.Искрено ще се радвам инглизите да пропаднат яко в калта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Наред с безумните новини у нас, все по безумни стават и новините по света. Имам лошото усещане, че скоро ще се случи нещо неприятно. И май ще е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И на нас навремето ни беше виновен световният империализъм и четирите годишни времена. Има много професии, които просто няма как човек да ги работи до 75 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Айде сега Китайците виновни за провала на малоумната система да се стимулира ръст чрез кредити, промиха мозъците на хората и си съсипаха икономиките и когато вече не могат да надуват балона на кредитите повече т.е. лихвите са близки до нула, им е виновен някой друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още