IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските провинции с по-скромни очаквания за икономическия растеж

Четиринадесет китайски провинции са посочили по-ниски цели за ръста си през тази година в сравнение с миналата

09:59 | 28.02.13 г.
Китайските провинции с по-скромни очаквания за икономическия растеж

Почти половината от китайските провинции занижиха целите си за икономическия растеж през тази година заради стремежа на централното правителство да се фокусира върху качеството, а не скоростта на повишение на брутния тътрешен продукт, предаде Bloomberg.

Четиринадесет китайски провинции са посочили по-ниски цели за ръста си през тази година в сравнение с миналата, а други седемнадесет са заложили същите, съобщават от Nomura Holdings. Среднопретеглената цел за растеж е спаднала до 9,9% от 10,3%, сочат изчисления на Citigroup Inc.

Занижените регионални цели обаче може да ограничат икономическия ръст на Китай като цяло и още по-сериозно да забави експанзията на китайската икономика. В същото време обаче се смекчават рисковете от регионални фалити, които застрашават цялата финансова система, както и се намалява вероятността от засилване на процесите по замърсяването.

“В бъдеще централното правителство в Пекин може да включва повече показатели, включително замърсяването на околната среда и дълга, при оценката на местните власти”, коментира Джан Джъуей, главен икономист на Nomura в Хонконг. “Няма да може да се продължи традицията да се трупат дългове за повишаването на брутния вътрешен продукт, които обаче да се завещават на следващите местни лидери”, допълва той.

Властите в Пекин не са публикували нови данни за дълговете на местните власти след одита на китайската сметна палата през 2011 г. Тогава проверката показа, че дълговете на регионалните правителства към края на 2010 г. са били в размер на 10,7 трлн. юана (1,7 трлн. долара). Очакванията на Пекин са, че те не са се променили съществено, но Адам Уолф от Roubini Global Economics прогнозира, че са набъбнали до 17,5 трлн. юана.

Премиерът на Китай Уън Дзябао предстои да обяви официалните икономически цели през следващата седмица, когато ще представи последния си годишен доклад. Очакванията са китайското правителство да запази целта за икономически растеж 7,5%, колкото беше и миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още