IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия подканя чуждите концерни към касата

Същевременно страната иска да се освободи от имиджа си на ненадеждна по отношение на данъците дестинация

16:20 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Индийският финансов министър Паланиапан Чидамбарам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийският финансов министър Паланиапан Чидамбарам. Снимка: Ройтерс

Спорът за т. нар. "трансферно ценообразуване"  се води периодично през годините и може да бъде решен чрез компромис на данъчните органи на участващите страни. В тази област обаче атмосферата между Индия и САЩ е нажежена. Индия поставя по-големи и по-неразбираеми изисквания, твърдят участващи в преговорите източници. В момента двете правителства обсъждали 140 случая.

Наскоро високопоставен представител на американската данъчна агенция IRS изрази гласно гнева си към индийските си колеги: „Не изглежда, че там има твърде много разумни съображения“, обяви Майкъл Данилек, цитиран от блога да адвокатската кантора  Fox Rothschild LLP.

Официалните власти в САЩ не желаят да потвърдят критиката. "Съединените щати вярват, че една предвидима и прозрачна данъчна политика винаги е решителна за силен инвестиционен климат и за преките чуждестранни инвестиции", заяви говорителят.

Спорът между двете страни идва в неподходящо за Индия време. Страната иска да се освободи от имиджа си на ненадеждна по отношение на данъците дестинация. Съвсем наскоро правителството отговори на загрижеността на някои чужди фирми и промени някои предложения за реформи на данъчните закони.

Също така Ню Делхи иска да приключи и един влачещ се от 2007 г. продължителен спор с Vodafone. Правителството твърди, че британците трябва да платят още 2 милиарда долара под формата на данъци за придобиване на голям дял в индийска телекомуникационна компания.

През последните няколко месеца индийският финансов министър Паланиапан Чидамбарам се опитва поне вербално да успокои чуждите компании. Същевременно обаче той спешно трябва да повиши приходите в държавната хазна. Правителството прие ангажимента да намали новите си задължения до 2017 г. от сегашните 5,9 до 3% от БВП. Затова Индия иска да постигне промяна на системата в облагането на чужди компании.  Мултинационалните компании трябва да отделят фиксирана част от печалбата си на индийските дъщерни компании, въз основа на които държавата ще изчислява данъци и такси.

Това би било по-изгодно за местните власти. Те искат да съберат пари дори и от трудно измеримите виртуални ценности. Ако например голяма компания провежда рекламна кампания на субконтинента, това ще повишава стойността на индийския филиал. Но след това той ще плаща по-висок данък. Електронният гигант LG заяви, че в такъв случай ще оспорва данъка в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още