IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия подканя чуждите концерни към касата

Същевременно страната иска да се освободи от имиджа си на ненадеждна по отношение на данъците дестинация

16:20 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Индийският финансов министър Паланиапан Чидамбарам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийският финансов министър Паланиапан Чидамбарам. Снимка: Ройтерс

Индийските данъчни власти не се шегуват. Те ще изискат милиарди долари от международните концерни под формата на неизплатени данъци. Държавата се чувства измамена. Тя обвини мултинационалните компании, че погрешно оценяват бизнеса си в местните дъщерни дружества, за да намалят данъчната тежест, пише Wall Street Journal.

Индия не е сама с исканията си. В Европа и САЩ през последните седмици на все по-висок глас се отправят обвинения срещу корпорации като Google и Amazon, които плащат под пет процента данък върху печалбите си. "Това е капитализъм", похвали бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид избягването на данъчното облагане.

В Индия сега под засилена критика са петролната компания Shell и комуникационният гигант Vodafone. Те са получили от данъчните власти решения за възстановяване на доста сериозни суми.

Двете компании са обвинени, че чрез транзакции между индийските дъщерни компании и клонове в други страни са платили ниски такси и данъци на Министерството на финансите. Тактиката е популярна сред глобалните корпорации. По този начин те намаляват данъците си. Американските гиганти Microsoft, General Electric и модната компания Gap имат също проблеми с индийските данъчни следователи. При тях става дума и за облагане на дъщерни дружества, които предоставят услуги на централата, като кол центрове или ИТ поддръжка.

В случая на Shell Индия обвинява холандския производител на петрол, че е оценил твърде ниско акциите в индийското дъщерно дружество. Вместо платените десет рупии компанията – майка е трябвало да плати по 183 рупии (3,37 долара) за акция. Според консултант на Shell компанията може да бъде накарана да доплати до 1 млрд. долара.

Петролната компания вижда случая под друг ъгъл и заплашва да спре инвестициите. "Облагането на вложения от Shell в Индия капитал в крайна сметка се явява данък върху чуждестранните преки инвестиции, което не само нарушава закона, но също така на духа на последните усилия за насърчаване на инвестициите", каза Ясмин Хилтън, ръководител на дъщерната компания в Индия.

Индийските власти обвиняват Vodafone в подобен „грях“. Британската компанията е оценила акциите си в дъщерната си компания на Мавриций с 240 млн. долара по-евтино. Петролният концерн е заявил, че ще се отбранява пред съда

Говорител на индийското Министерство на финансите заяви, че данъчните органи разследват само "няколко черни овци, които не си плащат данъците или скриват истинския си приход".  Microsoft и General Electric не отговорят на въпросите на WSJ, a и Gap отказва коментари по темата.

Неотдавна Делхи пак разбуни духовете на инвеститорите, като инициира законови промени, с които да ограничи значително вноса на технологични продукти. Компаниите трябва да бъдат задължени по този начин да произвеждат в страната много от своите продукти, продавани в бързорастящата нововъзникваща икономика на Индия. За много от глобалните технологични компании като Cisco Systems, Dell, IBM, Ericsson или Nokia Siemens Networks това ще представлява драматична промяна.

Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още