IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът надделя на азиатските борси

Дългосрочният тренд при развиващите се държави да растат по-бързо от този в развитите, се запазва, коментира анализатор

15:30 | 24.01.13 г.
Песимизмът надделя на азиатските борси

Основните индекси на големите азиатски борси не успяха да сформират обща тенденция в днешната сесия дори след публикуването на данните за повишаване на активността в китайския производствен сектор, като най-слабите продажби на Apple Inc. от 2009 г. и заплахата на Северна Корея да извърши опит с ядрено оръжие наклониха везните към понижения, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,3%, а акциите в него изтриха натрупаните печалби, след като представител на Корейската централна информационна агенция обяви, че Северна Корея ще извърши ядрен опит, насочен срещу САЩ, след като администрацията на американския президент Барак Обама прокара допълнителни санкции за комунистическата държава в ООН.

В Япония Nikkei 225 напредна с 1,3% до 10 620,87 пункта на фона на поевтиняването на йената спрямо щатския долар заради изявлението на заместник-министъра на икономиката на страната Ясутоши Нишимура, че корекцията ѝ „все още не е приключила“, и въпреки съобщението, че износът от страната през декември е намалял с повече от очакваните 5,8% на годишна база.

Акциите на Dainippon Sumitomo Pharma Co. скочиха с 16% до 1 270 йени, след като производителят на лекарства обяви, че скоро ще подаде документи за клинични тестове в страната на първото в света лекарство срещу ракови стволови клетки, а тези на Toyota Motor Corp. поскъпнаха с 2,2% до 4 245 йени.

„В Азия е налице повече предпазливост“, заяви Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. в Токио. „Дългосрочният тренд при развиващите се държави да растат по-бързо от този в развитите, се запазва“, добави тя.

Пазарната капитализация на Sony Corp. нарасна с 1,9% до 1 189 йени за акция, но тази на Ibiden Co., доставчик на Apple Inc. се сви с 4,7% до 1 248 йени за акция.

Китайският индекс Shanghai SE Composite загуби 0,8% до 2 302,60 пункта, заличавайки печалби от 1,8% в рамките на сесията, предизвикани от ръста в индекса на производствената активност, който се изчислява от британската банка HSBC Holdings Plc и лондонския институт Markit, до най-високата стойност на индекса от 2 години. Акциите на Jiangxi Copper Co. понижиха стойността си с 2,2% до 23,78 юана, а тези на Angang Steel Co. поевтиняха с 1,7% до юана.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,15% до 23 598,90 пункта, като акциите на AAC Technologies Holdings Inc., производител на говорители за Apple Inc., загубиха 6% от стойността си до 28,20 хонконгски долара, а тези на производителя на аромати за тютюн Huabao International Holdings Ltd. потънаха с 11% до 4,31 хонконгски долара, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на регионалния индекс.

Пазарната капитализация на China Coal Energy Co. намаля с 2,1% до 8,55 хонконгски долара за акция, но тази на китайския производител на персонални компютри Lenovo Group Ltd. се разшири с 6,6% до 8,43 хонконгски долара за акция заради съобщение, че бизнеса на компанията със смартфони в Китай е излязъл на печалба.

Тайванският индекс Taiex се понижи с 0,6% до 7 695,99 пункта, като акциите на Hon Hai Precision Industry Co. загубиха 2,9% от стойността си до 82,50 тайвански долара.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,8% до 1 964,48 пункта, след като стана ясно, че икономиката на страната през миналата година се е разширила с най-бавното си темпо от 2009 г. - едва 2%. Акциите на Hyundai Motor Co. понижиха стойността си с 4,6% до 208 000 вона, след като компанията обяви спад на нетната печалба с 5,5% през четвъртото тримесечие на 2012 г., а тези на Samsung Electronics Co. поевтиняха с 1,4% до 1,45 млн. вона.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 спечели 0,5% до 4 810,22 пункта, като акциите на Newcrest Mining Ltd. повишиха стойността си с 1,8% до 23,98 австралийски долара, въпреки че тя обяви спад в добива на злато през второто тримесечие на финансовата си година, а тези на Linc Energy Ltd. скочиха с 23,6% до 2,67 австралийски долара.

„Данните за китайското производство бяха фантастични и са допълнително потвърждение, че икономическото възстановяване в страната върви по план“, заяви Шейн Оливър, ръководител на стратегическия отдел в AMP Capital Investors Ltd. в Сидни. „Това е добре за китайския ръст, азиатския регионален ръст и световната икономика, като се има предвид приносът на Китай за световния ръст. Въпросът обаче е дали това е напълно калкулирано в акциите“, добави той.

В Индонезия Jakarta Composite се повиши с минималните 0,05% до 4 418,73 пункта, докато сингапурският индекс FTSE Straits Times прибави 0,5% до 3 248,39 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още