IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой китайски компании са напуснали борсите в САЩ през 2012 г.

Основните причини са засиленият регулаторен контрол след счетоводните скандали и вероятността да получат по-добра оценка на родните борси

10:08 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой китайски компании са напуснали борсите в САЩ през 2012 г.

Рекорден брой китайски фирми се оттеглят от американските борси, след като регулаторният контрол се засилва, а предимствата от търговията в САЩ избледняват, пише Ройтерс.

Шансовете за набиране на капитал от много китайски фирми избледняха след разследванията на подозрителни финансови отчети и спада в цените на акциите им.

През миналата година 27 китайски компании, листвани в САЩ, са обявили планове да прекратят публичния си статут, спрямо 16 през 2011 г. и 6 през 2010 г.

Освен това около 50 предимно малки китайски компании са се отписали от щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC), избягвайки изискванията за публична отчетност – най-високото ниво от 1994 г. През 2011 г. този брой е бил 40.

Компаниите с ограничен брой акционери могат по желание да се освободят от публичните изисквания и свързаните с това разходи без да изкупуват акциите на останалите акционери, които обаче често губят стойността си след това.

Междувременно само 3 китайски компании са осъществили публични предлагания на американските борси през 2012 г., спрямо 12 през 2011 г. и 41 през 2010 г.

Все още около 300 китайски фирми се търгуват в САЩ на борси или на извънборсов пазар между дилъри.

Засилва се схващането, че тези компании биха получили по-добра оценка на борсите в Китай или Хонконг. „Идеята е, че местните пазари разбират и оценяват по-добре местните компании“, коментира Марк Леемкулер, партньор в Davis Polk от Хонконг.

Компаниите за стоки от първа необходимост, например, се търгуват в САЩ с отстъпка от 67% спрямо тези, регистрирани на борсата в Хонконг.

Успоредно с това САЩ се опитват да получат достъп до одитите на китайските компании и да инспектират техните одитори в отговор на редица счетоводни скандали. През последните две години SEC е делистнала 50 китайски фирми.

Инвеститорите се питат могат ли изобщо да вярват на тези компании, казва Джеймс О'Нийл, управляващ директор на Jin Niu Investment Management в Пекин. “Не става въпрос за добри или лоши компании. Пазарът просто се обърна срещу тях.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още