IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония омаловажи възможността централната банка да си поставя цел за заетостта

Новото правителство настоява единствено за цел от 2% инфлация, за което финансовата институция разполага с мандат според настоящото законодателство

17:52 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония омаловажи възможността централната банка да си поставя цел за заетостта

Ключови японски политици омаловажиха перспективата централната банка на страната да поеме отговорност и за стабилна заетост подобно на Федералния резерв на САЩ, но посочиха, че целта за инфлация от 2% ще залегне в основата на новото политически споразумение с финансовата институция, съобщи Ройтерс.

Японските министри на икономиката и финансите отхвърлиха днешно съобщение в местна медия, че устойчивият ръст на работните места ще се превърне в част от новия мандат на централната банка, докато премиерът Шиндзо Абе осъществява натиск за по-агресивна монетарна политика.

Абе изведе Либерално-демократическата партия до голяма изборна победа през декември с обещанието да сложи край на периода от близо 15 години на дефлация чрез неограничено вливане на ликвидност и бюджетни разходи. Правителството осъществява натиск за сключване на ново политическо споразумение с централната банка и иска да оформи пакет от икономически стимули, които ще представляват първия тест за новия премиер за това дали е в състояние да наложи амбициозния си дневен ред.

„Премиерът говори от известно време, че иска цел за ценова стабилност при инфлация от около 2%“, заяви министърът на икономиката Акира Амари, запитан за съобщението в японския вестник. „Ценовото таргетиране ще представлява фокусът на всяко политически споразумение между правителството и Японската централна банка“, добави той.

Окончателното решение се очаква да бъде взето на следващото заседание на финансовата институция, на което трябва да се определи и дали ще има промяна в основния лихвен процент, насрочено за 21-22 януари. Настоящата цел на банката е за инфлация от 1%.

Откакто пое властта, Абе и високопоставени политици от ЛДП запазват натиска си върху централната банка, но изоставиха част от по-радикалните си искания, отчасти защото тя обеща да преразгледа целта си за инфлацията през януари.

Днес министърът на финансите на страната Таро Асо заяви, че правителството силно желае да публикува съвместно политическо изявление с централната банка, но изрази съмнение за използването на заетостта като измерител за насочване на монетарната политика.

„Не знам дали Японската централна банка би преглътнала това“, отбеляза той. „Къде другаде по света заетостта е цел на монетарната политика? Доколкото знам, само при Фед. Да приложим това в Японската централна банка на този етап изглежда трудно както физически, така и от гледна точка на необходимото време“, добави той.

Абе вече бе призовал ръстът на работните места да влезе в новия мандат на централната банка. Реализирането на тази идея обаче е проблематично, защото ще изисква преразглеждане на настоящия закон за финансовата институция, която се грижи единствено за постигането на ценова стабилност, а може да отнеме и време заради противопоставянето от страна на централната банка, която се притеснява от политическа заплаха за своята независимост.

Финансовата институция ще обсъди новата цел за инфлацията от 2%, макар че част от членовете с право на глас се колебаят за приемането ѝ без ясни средства за постиганет. Поради тази причина всяко политическо споразумение е слабо вероятно да постави краен срок за постигането на целта или да посочи мерки за това, за да остави на централната банка известна гъвкавост при определяне на монетарната политика, твърдят източници на Ройтерс, запознати с проблема.

„Япония не е в състояние да постигне 2% инфлация само чрез монетарната си политика. Това е очевидно“, твърди един от източниците, пожелал да остане анонимен поради чувствителността на разглеждания въпрос.

Междувременно на 15 януари правителството ще одобри извънреден бюджет от 13,1 трилиона йени (149 млрд. долара), който ще включва икономически стимули на стойност 10,3 трлн. йени и около 2,6 трлн. йени, с които ще бъде запълнен недостигът в пенсионните фондове, посочиха източници на Ройтерс.

Стимулите ще са насочени към окуражаване на изследванията в нови технологии, инвестиции и възобновяеми енергийни източници, както и за ремонта на пътища и мостове. До средата на годината се очаква правителството да очертае и дългосрочна стратегия в подкрепа на възможностите за икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още