IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският парламент одобри нов стимулиращ пакет от 10,7 млрд. долара

Индустриалното производство в страната отчете изненадващ ръст от 1,8% през октомври на месечна база, докато инфлацията отчете нулева стойност

10:27 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Японският парламент одобри нов стимулиращ пакет от 10,7 млрд. долара

Японските депутати одобриха пореден стимулиращ пакет за съживяване на растежа, докато забавящата се икономика се превръща в ключов въпрос на фона на предстоящите общи избори в страната, насрочени за 16 декември, съобщи ВВС.

Средствата са на обща стойност 880 млрд. йени (10,7 млрд. долара) и ще бъдат използвани основно за създаване на заетост и подкрепа на дребния бизнес, съобщиха от японското правителство.

Данни за октомври, публикувани днес, показаха, че индустриалното производство нараства, но сред останалите показатели положителните признаци са съвсем малко.

Анализатори обаче твърдят, че стимулите едва ли ще подобрят икономическата обстановка. „Общият размер не е достатъчен, за да повиши реално брутния вътрешен продукт, особено в началото на следващата година“, заяви Джунко Нишиока от RBS Japan Securities. „Той не е достатъчен, за да промени нагласата в бизнес активността“, добави тя.

През третото тримесечие японската икономика се сви с 0,9% на тримесечна база, което на приравнена към годишна основа база означава спад от 3,5%.

Същинската потребителска инфлация отчита нулева стойност през октомври, което е доста под целта на централната банка за инфлация от 1%. Анализатори смятат, че цени, които се понижават или запазват нивото си, обезсърчават потребителските разходи, които са сериозен двигател на ръста.

Индустриалното производство е нараснало с 1,8% на месечна база, сочат данни на японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, докато анализаторите очакваха спад от 2,2%. Това накара някои от тях да прогнозират, че японската икономика може би е достигнала дъно и започва да се възстановява.

„Като се вземe под внимание и стабилната прогноза за ноември и декември, данните показват, че икономиката изглежда е започнала да се оттласква от дъното по-рано от очакваното“, заяви Тацуши Шикано от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още