IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трябва да заложи по-нисък растеж, за да реформира икономиката си

Не сме осъществили съществен напредък в икономическото управление и преструктуриране, посочва китайски икономист

13:26 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай трябва да заложи по-нисък растеж, за да реформира икономиката си

Китай би трябвало да осигури допълнително пространство за икономическо преструктуриране чрез понижаване на целта си за растежа през следващата година, заяви Яо Дзинюен, който провежда проучвания, възложени от китайското правителство, цитиран от MarketWatch.

Яо не предлага каква точно трябва да бъде целта за 2013 г., за да се излезе от модела на ръст, захранван от инвестициите и износа, но в бележките си за финансов форум той изглежда се съгласява с някои други икономисти, които твърдят, че Китай трябва да преструктурира икономиката си така, че потреблението да играе по-голяма роля и ресурсите да бъдат разпределяни по-ефективно.

„Качеството и ефективността на икономическия ръст трябва да продължат да се подобряват“, смята Яо. „Не сме осъществили съществен напредък в начина, по който управляваме нашата икономика, или в икономическото преструктуриране“, добавя той.

Според него Китай ще постигне целта си за икономически ръст от 7,5% през настоящата година, докато удържа инфлацията под 4%.

През тази седмица местни средства за масова информация съобщиха, че вероятно целта и за следващата година ще се запази на същото ниво. „Някои цифри са прекалено оптимистични“, заяви обаче Яо, запитан за спекулациите в медиите. 

Очаква се повече информация да бъде дадена по време на конференция по икономическите въпроси, която ще се проведе през декември и която трябва да посочи ръководните насоки за 2013 г. 

Яо смята също, че евентуално монетарно разхлабване може и да не осигури достатъчно голяма подкрепа за растежа. „Хората са склонни да очакват прекалено много от монетарната политика“, изтъква изследователят и добавя, че Китай ще запази предпазливата си монетарна политика и през 2013 г.

Той призовава правителството да понижи данъците на компаниите, тъй като икономическият ръст се забавя спрямо предходните години, подчертавайки, че финансовите затруднения за малките и средните фирми „няма да бъдат преодолени скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още