IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси удължават печелившата серия

Пазарът поема дъх на облекчение, след като Еврогрупата се споразумя за облекчаване на дълговите проблеми на Гърция, коментира анализатор

15:53 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси удължават печелившата серия

Повечето основни индекси на азиатските борси се задържаха за поредна сесия на положителна територия, след като съветът на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) се споразумя за понижаване на разходите на Гърция за заемане на средства от пазарите, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,4% до 123,84 пункта, удължавайки до 5 поредни сесии най-дългата си печеливша серия от втората седмица на септември, след като генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че целта ѝ гръцкият дълг да поеме по „устойчив път“ е била постигната при обсъжданията на Еврогрупата.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,4% до 9 423,30 пункта, като акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. прибавиха 1,35% към стойността си до 2 623 йени, а тези на Kansai Electric Power Co. поскъпнаха с 2,65% до 774 йени, след като японският вестник Nikkei, цитиран от MarketWatch, съобщи, че късно вчера компанията е подала молба за одобрение на повишаване на цените за домакинствата на произвежданата от нея електроенергия.

„Те прескочиха последното препятствие в кризата и пазарът поема дъх на облекчение“, заяви Хитоши Асаока, главен стратег в Mizuho Trust & Banking Co. в Токио, визирайки решението на Еврогрупата за Гърция. „В Гърция обаче вероятно понякога ще възникват бюджетни проблеми“, предупреди той.

Пазарната капитализация на Honda Motor Co. намаля с 1,4% до 2 728 йени за акция, а тази на Mitsui O.S.K. Lines Ltd. се сви също с 1,4% до 206 йени за акция, след като Nikkei съобщи, че компанията планира да намали броя на корабите си до 940 от настоящите 981 в желанието си да постигне по-добри резултати. През миналия месец тя понижи прогнозата си за годишната печалба.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 1,3%, затваряйки на почти 4-годишно дъно въпреки оповестената информация, че индустриалните компании в страната са излезли на печалба от началото на годината.

Акциите на Harbin Pharmaceutical Group Co. загубиха 5,6% от стойността си до 5,74 юана, а тези на Zhejiang Xinan Chemical Industrial Group Co. потънаха с 8,8% до 6,60 юана.

„Инвеститорите нямат доверие в дългосрочните перспективи за ръста, а правителството не прави достатъчно, за да промени ситуацията“, заяви Уан Джън, главен изпълнителен директор на Jingxi Investment Management Co. „Търговските стойности може да продължат да се понижават“, добави той.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,08% до 21 844,03 пункта, като търгуваните обеми останаха със 17% под 30-дневната средна.

Акциите на China Rongsheng Heavy Industries Group Holdings Ltd. понижиха стойността си с 6,7% до 1,40 хонконгски долара, а тези на Glorious Property Holdings Ltd. поевтиняха с 3,2% до 1,20 хонконгски долара, след като милиардерът Джан Джъ Жун, който е основател, главен акционер и председател на бордовете на директорите на двете компании напусна постовете в тях. Това се случи около 5 седмици, след като те се съгласиха да платят 14 млн. долара, за да постигнат извънсъдебно споразумение по обвинения за търговия с вътрешна информация в САЩ.

Пазарната капитализация на Sands China Ltd. обаче нарасна с 1,8% до 33,20 хонконгски долара за акция, след като компанията-майка Las Vegas Sands Corp. обяви, че ще изплати специален дивидент.

Тайванският индекс Taiex прибави 0,3% до 7 430,20 пункта, а в Южна Корея KOSPI спечели 0,9% до 1 925,20 пункта, като акциите на Hyundai Motor Co. повишиха стойността си с 3,7% до 225 000 вона.

Австралийският индекс S&P/ASX 200се повиши с 0,7% до 4 456,83 пункта, като акциите на най-голямата фармацевтична компания в страната CSL Ltd. прибавиха 6,9% към стойността си до 50,01 австралийски долара, след като тя обяви, че очаква ръст от 20% на печалбата след елиминиране на ефекта от разликите във валутните курсове и след данъчно облагане за финансовата си година, приключваща в края на юни 2013 г. заради по-високите приходи в подразделението за кръвни продукти и продажбите на ваксина срещу рак на шията.

Пазарната капитализация на Tatts Group Ltd. нарасна с 2,8% до 2,91 австралийски долара за акция, след като стана ясно, че компанията ще плати 427 млн. австралийски долара (447 млн. щатски долар) за 40-годишен договор, който ще ѝ осигури контрол върху лотарийните игри в 7 от 8-те австралийски щата и територии. Компанията обяви, че това ще повиши печалбата ѝ преди лихви, данъци, обезценки и амортизации до 300 млн. австралийски долара до края на 2014 г. при печалба от 224 млн. долара за миналата година.

В Индонезия Jakarta Composite отстъпи с 0,9% до 4 437,51 пункта, но сингапурският индекс FTSE Straits Times регистрира ръст от 0,25% до 3 011,91 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още