IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва фискални ограничения на икономиките от Близкия Изток

Някои от държавите-износителки на петрол харчат повече, отколкото печелят, и бързо ще изчерпят резервите си за текущи разходи

12:52 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва фискални ограничения на икономиките от Близкия Изток

Икономиките в Близкия Изток трябва да въведат фискални ограничения и да проведат по-задълбочени реформи, за да се гарантира тяхното бъдеще, предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от FT.

Фондът наскоро повиши очакванията си за икономическия растеж на държавите от Близкия Изток и Африка до средните 5,1% през 2012 г. За следващата година обаче очакванията са растежът да се забави до 3,6%, а производството на петрол да остане без промяна.

МВФ призовава държавите от региона, включително страните в преход, които преминаха през Арабската пролет, да променят политиките си за укрепване на икономиките и постигането на по-високи и справедливи резултати.

Страните-износителки на петрол трябва да дадат възможност на частния сектор да расте достатъчно, за да се създават достатъчно работни места за младото население, посочват от МВФ.

Фондът очаква тази година икономиките от Персийския залив да отбележат ръст от 5,5%, като догодина той ще се забави до 3,7% - най-ниското ниво от 2009 г.

Процъфтяващите износителки на петрол са използвали допълнителните приходи за увеличаване на публичните разходи и субсидии, за да притъпят вълнения в началото на Арабската пролет, поясняват от МВФ.

Масуд Ахмед, директор на департамента на МВФ за Близкия изток и Централна Азия, посочи, че е време за ограничаване на фискалните разходи, за да се изгради по-устойчива икономика.

От фонда очакват средната цена на барел черно злато да се задържи над 100 долара през тази и следващата година. Според изчисленията на икономистите това ще доведе до комбиниран излишък по текущите сметки на страните-износителки в размер на около 400 млрд. долара за настоящата година.

Някои от страните-износителки обаче харчат повече, отколкото печелят. Сред тях са Ирак, Иран, Алжир и Бахрейн.

Освен това МВФ предупреждава, че може да се очаква и траен спад на цените на петрола, така че е възможно и други държави от региона да се сблъскат с тежки финансови проблеми, произтичащи от засиленото харчене. Това предполага, че някои от страните ще изчерпят бързо резервите си за финансиране на текущите разходи.

По-песимистична е прогнозата на МВФ за държавите от региона, които внасят петрол. Икономиките им се очертава да останат под напрежение, като за настоящата година фондът прогнозира икономическият растеж в тези страни да достигне средно 1,2%, а догодина – 3,3%.

Спадът в Европа е ударил сериозно износа на страните от Северна Африка, туризмът също не е успял да се възстанови след размириците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още