IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът се затвърждава на почти всички азиатски борси

Може би икономическото състояние е прекалено тежко, за да изисква политически отговор не само от САЩ, но и навсякъде другаде, коментира анализатор

14:58 | 09.11.12 г.
Спадът се затвърждава на почти всички азиатски борси

С малки изключения основните индекси на азиатските борси затвърдиха пониженията от вчера, след като големи компании продължиха да понижават предвижданията си за годишна печалба, а централната банка на Австралия оряза прогнозата си за ръста на националната икономика, но спадовете бяха ограничени от добрите новини за китайската икономика, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи само с 0,3% до 121,41 пункта, но отчете най-голяма двудневна загуба за последните 2 месеца, като около 2 акции в него поевтиняха спрямо всяка, която повиши стойността си. За седмицата индексът изтри 1%.

В Япония Nikkei 225 загуби 0,9% до 8 757,60 пункта, като акциите на разработчика на онлайн игри Nexon Co. потънаха с 16% до 766 йени, след като компанията понижи прогнозата си за оперативната и нетната печалба за финансовата си година, приключваща на 31 март 2013 г., а тези на Sumitomo Rubber Industries Ltd. поевтиняха с 6,7% до 868 йени, след като производителят на гуми оряза предвижданията си за продажбите.

„Съществената тема за пазара бе слабостта на реалната икономика“, заяви Коичи Куросе, главен икономист в токийския филиал на Resona Bank Ltd. „Може би икономическото състояние е прекалено тежко, за да изисква политическа реакция не само от САЩ, но и навсякъде другаде. Това е мъчителен период за китайските политици, които трябва да предприемат мерки в подкрепа на икономиката, защото подобни проекти се преплитат с политиката“, добави той.

Пазарната капитализация на NEC Corp. се сви със 7,2% до 142 йени за акция, но тази на Nippon Telegraph & Telephone Corp. нарасна с 4,2% до 3 725 йени за акция, след като тримесечната печалба на компанията надхвърли очакванията на анализаторите.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 0,1% до 2 069,07 пункта, заличавайки почти цялата натрупана през сесията загуба, след като стана ясно, че инфлацията в страната през октомври е продължила да се забавя, достигайки 33-месечно дъно, а ръстът на индустриалното производство през същия месец е продължил да се ускорява, достигайки 9,6% на годишна база.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,85% до 21 384,38 пункта, като акциите на China Overseas Land & Investment Ltd. понижиха стойността си с 1,2% до 20,75 хонконгски долара, а тези на Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. поевтиняха с 5,65% до 10,18 хонконгски долара, след като късно вчера компанията предупреди, че вероятно ще отчете спад на печалбата за първата половина на годината.

Данните от Китай „насочват към икономика, която се подобрява и се оттласква нагоре, но въпросът е доколко значително и колко стабилно е това оттласкване“, заяви Бен Куонг, главен оперативен директор в KGI Asia Ltd. в Хонконг. „Инфлацията е все още умерена и това ще осигури на правителството пространство за управление на икономиката, ако отново се появят признаци на отслабване“, добави той.

Пазарната капитализация на China Mobile Ltd. намаля с 1,15% до 86,15 хонконгски долара за акция, но тази на  Lenovo Group Ltd. се разшири с 5,8% до 6,96 хонконгски долара за акция, след като резултатите на компанията за второто тримесечие на финансовата ѝ година показаха двуцифрен ръст на печалба и продажби въпреки свиващия се пазар на персонални компютри.

Тайванският индекс Taiex спечели 0,7% до 7 293,22 пункта.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,5% до 1 904,41 пункта, след като централната банка на страната остави основната си лихва без промяна, а акциите на производителя на чипове SK Hynix Inc. загубиха 2,5% от стойността си до 25 400 вона.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 0,5% до 4 462,02 пункта, след като централната банка на страната понижи прогнозата си за икономическия ръст през 2013 г., позовавайки се на свиването на инвестициите в добивни проекти, както и на обещанието на австралийското правителство да постигне бюджетен излишък в изборната година.

Акциите на Emeco Holdings Ltd. потънаха със 17% до 51,5 австралийски цента, след като производителят на оборудване за добивната индустрия понижи целта си за печалба за първата половина на финансовата си година заради по-слабото вътрешно търсене, а тези на National Australia Bank Ltd. поевтиняха с 4,3% до 23,81 австралийски долара.

В Индонезия Jakarta Composite нарасна с 0,1% до 4 333,64 пункта, докато сингапурският индекс FTSE Straits Times регистрира спад от 0,09% до 3 009,56 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още